KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, februari 12, 2012

Sänkningen av ss Energi, ett av Sveriges största massmord i modern tid

Samförstånd, frid och endräkt råder i residenset och i stugorna i vår lilla by, kan bloggskepparen konstatera hemkommen efter en och en halv månad på resande fot. Snön ligger vit, men inte orörd, på lagunens is och bondens fält. Spår av rådjur, kattor och hundar, kanske också räv och lo, spinner ett nät över snön. Skidåkarna rinner som svarta pärlor ur fårarslet längs med spåret på golfbanan.

Med detta sagt kan vi lämna det något ensidiga blogginnehållet som erbjudits de senaste veckorna och ägna oss åt nya ämnen.


Det som nu följer är en alldeles förfärlig historia…

S/s Energi
Ett av Sveriges största massmord i modern tid är sänkningen av ss Energi i september 1950. Misstankar om sabotage fanns redan vid förlisningen, men ingenting kunde bevisas. Stora försäkringssummor betalades ut. Femton år senare, när alla inblandade slappnat av, slog polisen till. Detta gör Energi unik inom svensk kriminalhistoria. Tio man omkom, för detta fick förövarna åtta års fängelse. Vad som hände efter att de dömda kom ut från fängelset väcker fler frågor som ännu inte fått svar.....
Läs hela historien >>

energi_2

energi_rit

Conny Andersson tipsade om denna förskräckliga historia och Göran Nilsson, Görans Dykhörna har skrivit berättelsen. Tack!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant läsning, men jag vill minnas att jag lst den förrut i detta forum, men som sagt intressant.

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Nej, i den här bloggen har du inte läst om båten Energi. Det är jag säker på. När Conny A tipsade om detta för några veckor sedan var det alldeles nytt för mig att en så fantastisk historia har utspelat sig utanför Åland när jag var åtta år gammal.

Anonym sa...

Kanske den publicerats på Landgången????

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Det kan hända. En så färsk händelse, rättegången mot förövarna måste ju ha ägt rum 1965, finns väl kvar i minnet hos många äldre.

Donkeyman sa...

Berättelsen snuddar vid en epok i Svensk shipping som inte så många känner till. Det var nämligen så att Estland har stora och långa traditioner inom shipping. Och en hel del Estländska redare flydde under kriget över till Sverige och fortsatte sin business härifrån.

På 50- och 60-talen fanns det alltså en mängd små Estländska rederier som var etablerade i Sverige och som drev fartyg "world wide". Men som "folk flest" här hemma över huvud taget inte visste om.

Jag säger inte att de i allmänhet var gangsters, däremot talades det redan på den tiden om att de organiserade sin verksamhet så att de inte betalade särskilt många spänn i skatt. Dessutom var de väldigt diskreta med sin verksamhet.

Kapten Haddock sa...

Tack för det klarläggandet, Donkeyman! Det är alltså förklaringen till att vi här har att göra med ett rederi drivet av personer med estniskt klingande namn och ett fartyg med Panama-flagg i aktern.

tms sa...

Det står om den här sprängningen i Nordisk Kriminalkrönika, 1978, under rubriken; Dramat på Ålands hav. Sidan 415-430. Textförfattare var en kriminalkommissarie, Harry Eidefeldt.

Mattias (Vandringsman) sa...

Sparade aldrig ner informationen från sidan "Divecorner" innan sidan slocknade, efter att ägaren gått bort och ingen betalat avgiften. Skulle gärna ha haft så mycket information som möjligt.

Min morbror var nämligen en av de ombord som dog.