KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, mars 05, 2012

Davy Jones Locker

Yo ho, yo ho, the pirate life,
The flag o' skull and bones,
A merry hour, a hempen rope,
And hey for Davy Jones.

J. M. Barrie,

Davy Jones Locker är en fasansfull plats nere på havets botten. Där hamnar kanske sjömän som inte släpps in i Fiddler’s Green.

Både Charles Dickens, Herman Melville, Robert Louis Stevenson, Edgar Allan Poe och många andra har skrivit om detta sjömännens Gehenna. Men mest känd har väl Davy Jones Locker blivit genom filmserien Pirates of the Caribbean där platsen framställs som en slags skärseld. Och det blir ju inte sämre av att man på Disney gjort Davy Jones till skeppare på det osaliga skeppet Den flygande Holländaren som kan segla både på och under vattnet.

Davy Jones Crew DMC.jpg

Kapten Davy Jones med besättning. Bild: http://pirates.wikia.com/wiki/Category:Davy_Jones'_crew

Det är lite märkligt att de mytiska platserna Fiddler’s Green och Davy Jones Locker inte just alls är kända i nordiska länder. Jag menar, vi har ju hämtat det mesta i vår sjökultur utifrån. Framförallt England, men även Holland har bidragit med många ord, uttryck och begrepp i sjömanskulturen. Men Fiddler’s Green och Davy Jones Locker har vi missat fastän de är välkända i den engelsktalande delen av världen. Vi har väl trott för mycket på Gud och Hin Håle för att med öppna sinnen kunna ta till oss att det kan finnas andra platser på sjökortet som är lika intressanta som Himmel och Helvete.

Inga kommentarer: