KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, april 26, 2012

Dimmig seglats med Reservfärja 3

Dom var säkert stolta över jobbet dom gjort, August Eklöf och hans mannar på Tolkis slip när dom år 1964 kunde leverera nybygge nr 64, landsvägsfärjan som idag heter Reservfärja 3, av besättningen gemenligen kallad Skorpan. I skepparens huvud heter hon ibland Gula Faran.

Reservfärja 3

Ärligt talat är den 48 år gamla färjan inte mycket att ha längre, men så länge hon finns i landskapsrederiets flotta ska hon ju skötas om. Därför klev kaptenerna Morgan och Haddock i morse ombord på färjan i Långnäs, där hon legat göranslös över vintern, för att köra henne till Mariehamn för översyn.

“Med den där båten kör vi inte en enda kabellängd i tjocka, iallafall”, sa Haddock när dimman låg hotande lågt över holmarna utanför Långnäs. “Men vi far väl, det brukar ju lätta utåt dagen.”

Skorpan har ingen radar, förstås, och att manövrera henne är som att under snösmältning försöka styra ett tvättfat i ett utfallsdike.

Femton minuter efter avgång lade sig tjockan som mannagrynsvälling över södra Åland. Det tog ju på äran att vända om så seglatsen gjordes i blindo. Två sjömil ut från Mariehamn lättade dimman så pass att skepparna kunde se land.

Apparna Navionics och Marinetraffic i Haddocks Ipad, samt den bärbara VHF-radion av märket Icom, prisades högt. Utan dessa hade seglatsen blivit mycket besvärligare.

Navionics

Dagens rutt.

Vägfärja

Ålders- och väderbiten varvsskylt.

Reservfärja 3-1

Silja Europa med skorstenstoppen fortfarande gömd i den lättande dimman.

ÅSS gästhamn

Den första gästbåten har redan anlänt till ÅSS gästhamn.

SubSea Åland

Delar av SubSea Ålands flotta i väntan på uppdrag.

11-IMG_4212

Två pärlor vid kaj. I bakgrunden kontorshuset Itiden, det som skulle bli ett världsledande IT-centrum, eller hur det nu var.

Mitt emot Itiden, på andra sidan Svibyviken ligger landskapets hamn och verkstad. Här lämnades Skorpan i goda händer.

4 kommentarer:

Benny Pettersson sa...

Jag hörde kapten Haddock på 71:an idag och såg när det bar av ifrån Långnäs!

Kapten Haddock sa...

Inte alldeles lätt att förstå. Gissar att du var gäst på bryggan på sjöfågelbåten vi mötte samtidigt som jag meddelade avgång till VTS'en (vilket jag för övrigt höll på att glömma bort) :-)

Benny Pettersson sa...

Jag var på bryggan på Ejdern som kom just efter Knipan som ni mötte!

Anonym sa...

Och här är några bilder från landgången på Skiftet som angör Estocholmo:

http://www.landgangen.se/forumsmf10/index.php?PHPSESSID=7d06858f7c7b656ba04c6503f15410f0&topic=23995.msg200141;topicseen#msg200141

Eriksson