KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, april 01, 2012

Morsealfabetet återuppstår

Det var som fan, jag kan inte säga annat! Jag har faktiskt tänkt tanken själv när jag trasslat med mina sjövridna fingrar på iPhonens fjuttiga tangentbord.

Keyboard
Googles Gmail Tap, ett tangentbord där man skriver morse-kod och får ut vanliga bokstäver, har släppts för Android och iOS.

QWERTY-tangentbordet uppfanns 1874 och används än idag, praktiskt taget oförändrat. Men faktum är att det inte kommer i närheten av den snabbhet och effektivitet som uppnåddes med en mycket enkel teknik som började användas för över hundra år sedan.

Ni som tillhör den kategori sjömän som har “pratat” med telegrafnyckel eller morselampa vet vad jag talar om. Det kan gå oerhört snabbt och enkelt om man övar litet. Och ni minns väl dom riktiga proffsen, telegrafisterna? Dom kunde ju sitta och samtala med en annan medan dom pratade morse med nyckel och hörlurar.

Ni vet ju själva hur krångligt det är att skriva på ett qwerty-tangentbord i en smarttelefon. Man tvingas hålla blicken nitad på skärmen och ändå trycker man ofta fel.

Nu har Google ändrat på detta.

En kille som är barn-barns-barn-barns-barn-barns-barn, eller nåt sånt, till Samuel Morse, han som uppfann Morse-alfabetet, ni vet, har utvecklat Gmail Tap. Tangentbordet har bara två knappar och man skriver med morse-alfabetet. Det här innebär att man kan skriva utan att överhuvudtaget se telefonen. Det räcker att man kommer åt den med ett finger, eller två.
:-)
Och ni som har glömt morse-alfabetet kan börja öva nu:

Morse

Inga kommentarer: