KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, april 04, 2012

Sea Axe-båtarna från Damen går som yxor i sjön

DAMEN-FCS-3507-5009-544903-547216-EDT-LEDA-EDT-NEFELI-046DD03032012-KLOET

Fartygens bogar börjar se ut som dom gjorde för hundra år sedan. Det här är bra. En annan har ju genom åren funderat på om de senaste femtio årens utveckling mot allt mera utsvängda bogar kan vara sund.

Dagens båtar har bogar som gör gigantiska magplask i motsjö. I mässarna akterut flyger kaffekoppar upp i taket, besättningen får skavsår på kroppen av att hasa av och an i kojen och påkänningarna på  skroven blir enorma. Härvidlag är ju de moderna passagerarbåtarna de mest extrema. Deras bogar fungerar som flata brödspadar i sjön.

Ni vet ju själva att ett magplask från tiometerstrampolinen svider mer i skinnet än en elegant dykning där du träffar vattenytan med armar och huvud före.

För mig är det ett mysterium att branschen fartygsdesign, som så målmedvetet söker efter effektiva lösningar, har fallit offer för en modenyck som lett in på det villospår som skapat bogen på ett modernt kryssningsfartyg.

Nedanfinnandes bilder, alla av helt nya båtar, är sköna att skåda för en gammal stöt som med skepsis betraktar Vikings, Tallinks och Carnival Corporations bogar.

Damen Sea Axe Fast Crew Supplier

Leda och Nefeli, Damen Sea Axe Design som reducerar stampning med 75% vilket ökar komforten ombord mycket.

SEA-AXE-5009-OBERON-yacht
Oberon >>

1125070
Esnaad 711 >>

x_bow_lng_pax_ulstein_green_inair_sb_fore_low_big
Ulstein X-Bow, den redan välkända och av sjömän lovordade. Det här är en oerhört vacker bog i bloggskrivarens ögon. 

 

 

 

 

 

 

 

Ni ser? Petterssonbåtens linjer återkommer...

Carl Gustaf Pettersson, han som ritade de finaste båtar världen skådat, hade rätt hela tiden...

Inga kommentarer: