KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, maj 03, 2012

Fred Olsen och Skriet

Det tog tolv minuter att sälja Skriet för 90 miljoner euro. Det är bra betalt för några gram färg på en pappskiva.

Edward Munch >>

Men vem skulle tro att auktionen i New York igår kväll kanske aldrig hade ägt rum om inte Fredrik Christian Olsen hade startat ett rederi 1848.

Petter Olsen, han som sålde tavlan igår, är rik som ett troll och tillhör familjen som äger Fred Olsen & Co, koncernen som bland annat sysslar med kryssningstrafik och är ägare till ms Balmoral som det skrivits mycket om i denna blogg.

När hedersmannen Fearnley (har glömt förnamnet), vår språklärare på sjöfartsläroverket i Oslo, på sextiotalet försökte banka in lite kultur i våra vildvuxna sjömanshjärnor tog han oss med till Oslos alla muséer och fick oss att gå på konserter och opera. På Munchmuséet försökte han få oss att förstå storheten i målningarna Skrik av Edward Munch. Det blev ju inte sämre av att tavlornas bakgrund sägs föreställa Oslofjorden sedd från Ekeberg, precis där navigationsskolan ligger.

I Oslo finns tre exemplar av Skriet, två på Munchmuséet och en på Nasjonalgalleriet. Den fjärde versionen som ägdes av Petter Olsen såldes alltså igår till nytt världsrekordpris.

Fyra Skrik, hur hänger det här ihop? Jo, Munch målade fyra versioner av tavlan. Alla fyra kallas original.

Från min tid i Norge minns jag vagt att någon har berättat att punkten i Fred Olsens bolagsflagga ska symbolisera ett fisköga. Någon gång har kanske frakt av fisk varit en del av verksamheten.

image

Fred Olsen Group sysslar idag med mycket - från klockor (Timex) till det mesta inom sjöfart.

Inga kommentarer: