KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, maj 05, 2012

Mf Kvaløy - en norsk Skarven?

Vår egen olycksfågel, färjan Skarven, har en syster i Norge. Ja, färjorna är inte alls systrar i den meningen att de är likadana, långt därifrån. Kvaløy är ett under av djärv, modern design och liknar inte Skarven på en fläck.

Men själva trafikstarten påminner om den vi upplevde med Skarven. Den nya, fina Kvaløy skulle ha börjat trafikera Ona redan från nyåret men starten blev flera månader försenad då hamnen är för liten för den nya färjan. När det blåser kan hon inte gå in. Onaborna är förbannade.

NRK: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/more_og_romsdal/1.7977901

Mf Kvalöy

Ona är ett litet fiskeläge i Sandøy kommun i Møre og Romsdal fylke i Norge (vid A på kartan). På ön bor 34 människor.

Ona

Mf Kvaløy redas av Torghatten Nord som driver inte mindre än 44 färjor på norska kusten.

Nå, i motsats till Skarvensoppan, där ingen kunde göras ansvarig för färjans brister (man försökte ju sätta dit en åldrande tjänsteman utan att lyckas särskilt väl), deklarerar Torghatten Nords administrerande direktör Bjørn Laksforsmo att han “legger seg heil flat” och tar det fulla ansvaret för problemen med färjan. Det är karlatag, det.

I skrivande stund har Onaborna fungerande trafik med den nya färjan. Utom när det blåser. Och blåser gör det ju. Hela Nordsjön kastar sig över den lilla bergklacken. Närmaste land i väster är Shetlandsöarna och Färöarna.

Mf Kvaløy tar 146 pax och 21 bilar. Enligt uppgift körs hon av en besättning på tre man.

Det är trångt i hamnen på Ona…

Inga kommentarer: