KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, maj 01, 2012

S/l African Queen fyller hundra

och räddas från skrotdöden av paret Lance och Suzanne Holmqvist.

Med det antal årsringar jag har i skrovet minns jag mycket väl filmen The African Queen med Humphrey Bogart och Katharine Hepburn i rollerna. Bogart vann en Oscars för rollen som skepparen Charlie Allnut i den filmen. Det blev för övrigt den enda Oscars Bogart fick, fastän han annars av många anses vara den största skådespelare i amerikansk filmhistoria.

Nå, det var inte skådespelarna, utan båten vi skulle titta på.

Året 1912 sjösattes från ett varv i Lytham, England, en ångbåt, steam launch, som var beställd av The British East Africa Rail Company. Båten fick namnet Livingstone. Hon skulle användas till att frakta passagerare och gods på Ruki-floden i norra delen av Demokratiska republiken Kongo i Afrika. Och det gjorde hon framgångsrikt i femtio år.

När filmregissören John Houston ville göra en film efter boken The African Queen av C S Forester fick han ögonen på den gamla ångslupen och hyrde henne för filminspelningen.

I slutet av sextiotalet hade s/l Livingstone tjänat ut i Afrika. En amerikansk riking köpte henne. Han skeppade båten till San Fransisco och gjorde om henne till sightseeing-båt. Han hoppades att Hollywood-glorian runt båten skulle locka folk. Det gick nu inte så bra och under de följande tjugo åren bytte African Queen ägare ett antal gånger.

År 1982 lade Jim Hendricks Sr, en stor samlare av Bogart-prylar, vantarna på båten och rustade upp henne. Han skeppade båten runt hela världen och deltog i olika evenemang,  bland andra 50-års minnet av slaget vid Dunkirk i Engelska kanalen. Vid drottningmoderns 90-årsdag hyllade han henne genom att köra African Queen på Themsen.

År 2001 dog Hendricks Sr och African Queen lämnades vid en pir i Key Largo, Florida. Båten började förfalla. Rosten åt hål i sidorna.

File:African-Queen-Key-Largo.JPG

Det var här paret Holmqvist fick syn på African Queen. De kontaktade ägarna och erbjöd sig att ta hand om båten.

Nu är båten pietetsfull restaurerad. Suzanne Holmqvist och hennes man ska sätta henne i trafik som utflyktsbåt för turister. De hoppas att båtens fantastiska historia ska locka folk.

http://www.fla-keys.com/news/news.cfm?sid=8380

2 kommentarer:

Fru Venus sa...

Jösses vad du vet saker och ting!

Anonym sa...

Fantaster finns överallt men jag önskar paret lycka till