KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, juni 27, 2012

Bröderna Kagg

intog residenset idag.

Liam Kaggedited

Samtal med Liam, 11:

LIAM: (Sträcker sig efter mjölkpaketet) - Tur att ni har Gammaldags mjölk, det e gott!

HADDOCK: - Får du inte Gammaldags mjölk hemma då?

L: - Jo, men inte i skolan, den tog dom bort.

H: - Va fan säger du, berätta!

L: - Jo, i vintras fick vi Gammaldags mjölk i skolan. Alla, typ trehundrasextio elever, tyckte att den var godast så den tog ofta slut. Men vi fick den bara en kort tid, nu får vi bara Ettan som inte är god.

H: - Det var det jävligaste! Äter ni margarin också?

L: - Jo, det heter Fettblandning.

Haddock blev så upprörd så han ringde rektorn på Ytternäs skola.

Rektorn bekräftar att ungarna, enligt direktiv från landskasregeringen, får bara fettfri mjölk (1%) i skolan. Rektorn har inget minne, eller kunskap om, att ungarna nånsin skulle ha fått riktig mjölk, alltså den produkt från ÅCA som heter Gammaldags mjölk och nästan är som riktig komjölk.

En person med kontakter i köket på en annan åländsk skola har Haddock också intervjuat. Personen bekräftar det Liam säger. I den skolan serverades också Gammaldags mjölk en tid men den togs bort och nu får ungarna bara värdelös fettfri mjölk och något som heter “Fettblandning” på brödet.

Oändlig är människans dårskap!

Till den som är obekant med gamla åländska ord och uttryck bör berättas att den avfallsprodukt bönderna fick tillbaka från mejeriet när fettet hade tagits bort kallades pinkunka eller blåmjölk. Den gavs åt kalvarna eller kastades bort. Idag dricker ungarna den i skolan.

Föräldrar, varför i helvete tillåter ni det här!

8 kommentarer:

Benny Pettersson sa...

Jo det är samma elände även i Kumlinga. Ställde frågan på ett möte och fick till svar att skolan följer LR:s rekomendationer...

Fru Venus sa...

Har frågat jag också.
Och sen undrar dom varför ungarna inte äter i skolan?

Britt sa...

I Källbo kämpade vi länge med att på åtminstone lättmjölk, men lättmjölk får inte mjölkstöd, alltså skolan får betala hela kostnaden själv, medan Ettan är sponsrad. Det är politik och pengar i allt, även skolbarnens mjölk.

Johanna sa...

Usch ja, jag vet- det är samma visa i Hammarland!
Vi föräldrar "tillåter" det inte utan det är precis så som Britt skriver här ovan! ÅCA började göra 1% mjölk på LR:s inrådan och efter det får skolorna bidrag för den mjölken. Jag är även väldigt upprörd över deras mellanmålsval som kan vara enligt dessa: äppelklyfta, yogurt, mjölk & flingor...ja, gissa om barnen är darriga av sockerfall då de kommer hem! Mellanmålet serveras klockan ett och barnen kommer ofta hem 15:40 på dagarna...
Varför inte koka ägg åt kidsen iallafall så de står sig lite längre och slipper dessa brutala blodsockerkurvor! Billigt och bra dessutom!
Man kan bli tokogär me mindre...håhå.....

Anonym sa...

Dags för lite upprop och få tillbaks riktig mjölk till skolorna.Vill minnas att för ett par år sedan så upphandlade LR klövermjölk istället för ÅCA mjölk till b.l.a sjukhuset för att det var billigare men efter protester så kom den oländska fantomendrycken åter till bords.

Eriksson

Kapten Haddock sa...

Kanske dags för en facebook-kampanj "Vi som vill ha riktig mjölk i skolan", eller nåt?

Kapten Haddock sa...

Johanna, menar du att LR beställde en procents skitmjölken bara för att den skulle serveras i skolorna? Hade den mjölken inte gjorts tidigare?
Man har lust att vässa macheten...

Anonym sa...

Hemma i Karlstad dricker skolbarnen RIKTIG mjölk!!!!