KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, juni 08, 2012

En vacker skötbåt

av okänt ursprung fick  bloggskepparen syn på i hamnen i Kastelholm här om dagen.

Skötbåt

I bloggskrivarens värld är det ett störande moment att inte veta var en båt kommer ifrån. Men det löste sig idag när båtbyggaren själv var på plats och gjorde de sista finjusteringarna på båten.

Skönheten är byggd av sågverksägaren, snickaren och båtbyggaren Jouni Jylhä. Hans företag heter Båt & bräda. Helst sysslar Jouni med båtar men han sågar också virke åt folk och åtar sig andra snickaruppdrag.

Skötbåt1

Skötbåten är beställd av föreningen Gustavs allmogeseglare.

Den observante läsaren ser att båten har bara en mast. Annars var ju den här sortens båtar utrustade med två master och sprisegel. Men ungdomarnas allmogeseglingar i sydvästra skärgården har blivit hårt tävlingsinriktade. Man väljer hellre en enmastad överdimensionerad gaffelrigg för att det ska gå fort fram, vilket betyder att man får ta in första revet redan vid 6-7 m/s, berättar Jouni.

Sedan for Haddocks till tältet på BP-mackens parkering och köpte jordgubbar.

På vägen ville skrivaren ännu besöka galeasen Hoppet en sista gång. Hon är ju nu riggad och klar och ska snart lämna Åland.

Läs tidigare inlägg om Hoppet >>

Ombord på Hoppet var det full aktivitet. Man gjorde sjöklart för att gå ut och testa den nya riggen.

Allan Palmer

Hoppet gör sjöklart. Allan Palmer, till vänster, har igen skapat en fin rigg till en fin skuta. Till höger ser vi en besättningsman på Hoppet.

Galeasen Hoppet

Hoppet är sjöklar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nya sommarplågan "nu tar vi båten till Mariehamn" med Drottningen av Åland alias Pandora, se och njut och vad tycker bloggläsarna om denna låt?

http://www.youtube.com/watch?v=4XlKJ8DCH6U

Eriksson (utan sångröst)