KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, juni 01, 2012

Galeasen Hoppet ligger i Mariehamn

där hon får ny rigg under Allan Palmers kunniga ledning.

Galeasen Hoppet1

Saxat ur Tidskriften Skärgård:

Hoppet gjorde sin första resa med potatis till Stockholm. Det var i november 1927. Följande år registrerades den i Hapsal som just "Hoppet" och såldes samma år först till Saltvik på Åland och därifrån vidare till Vålax i Borgå landskommun. Det var Mikael Gustafsson från gården Mattas i Fagerstad vid Vålaxviken sydost om Borgå, som köpte henne i maj 1928, men sålde henne redan i december samma år vidare till Axel Johansson i grannbyn Grännäs. Här kom hon att stanna ända fram till 1947 och användes i fraktfart längs den finländska kusten. Efter tiden i Borgå såldes hon 1947 till Emil Fagerholm i Hitis. Med sonen Ruben Fagerholm som skeppare seglade hon sedan i de vatten fram till 1953, när hon såldes på nytt till Saltvik på Åland till Karl-Johan Husell, eller Bergörs-Kalle, som han kallades. När Hoppet sedan togs ur frakfart, såldes hon 1965 som fritidsbåt till Stockholm. - Efter en passiv pensionärstid skall hon nu återaktiveras och bli skolsegelfartyg och segla som förr i Östersjön och dess vikar.

Jag har minnen... I mitten på femtiotalet låg Hoppet i Stora Alviken i Kastelholm och lastade ved. Farsan var med och kärrade famnvedshalvor från travarna på stranden till Hoppets lastrum. En kväll kom han hem och sa till broder Åke och mig: – Det finns jobb åt er på Hoppet i morron. Ni ska ro med vattentunnan till Ekers i Högbolstad och fylla den.

Följande dag rodde Åke och jag med Hoppets livbåt den dryga kilometern till Ekers villan i Slottsundets mynning där vi med ämbar bar vatten från brunnen och fyllde 200-literstunnan som stod mitt i båten. Jag vill minnas att Bergörs-Kalle gav oss tjugo mark i lön.

Senare såg jag Hoppet flera gånger i Stockholm där hon fungerade som fritidsbåt i många år.

I början av 2000-talet köptes hon tillbaka till Estland. Nu är hon så grundligt renoverad att inte en träbit av den gamla Hoppet återstår. Hon är i princip ett nybygge.

Galeasen Hoppet2Galeasen Hoppet3Galeasen Hoppet4

Det går åt över 100 block till riggen.

Galesen Hoppet5

Stor- och mesangaffeln ligger ännu på kajen.

http://www.sjofart.ax/sv/nyheter/hoppets_nya_master_pa_plats/611

Inga kommentarer: