KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, juni 19, 2012

- Surra seglen med järntråd

tänker jag tamejfan göra i år, sa Haddock när han idag fick nymålade båtar och nya segel levererade från museibyråns verkstad.

Att få båtarna på en midsommarstång att segla långt är ett problem. Snören håller bara någon månad innan de nöts av. Det är stort slitage på riggen på en segelbåt som går över stag ungefär var femte sekund när det blåser.

Jan Karlsgårdens båtar brukar segla ungefär in i oktober månad innan riggarna havererar. Nu är alla fästpunkter i seglen förstärkta med järntråd. Detta, i tillägg till de obligatoriska snörena som museibyråns sömmerska syr in som lik och till att fästa seglens horn vid rundhulten med, ska förhoppningsvis få korset med de fyra segelbåtarna att snurra åtminstone fram till julgrisen ska slaktas.

Segelbåtar

När båtarna var färdigt riggade var det dags för skepparen att åka till Jan Karlsgårdens dansbana dit han var beordrad att infinna sig för att medelst medhavd datamaskin spela den musik folkdansarna skulle öva till inför uppträdandet på midsommarafton.

folkdansövning

Folkdansövning. Scott, det är han med fyra ben, hängde med i turerna så gott han det förstod.

folkdansövning 1

folkdansövning 2

I morgon bitti bär det av från Prästö till Seglinge med Seglingefärjan som nu är klar efter att ha fått maskinerna renoverade och däcket sandblästrat.

Det kommer rapport…

2 kommentarer:

Anonym sa...

Häftigt Ole..... Undrar om det finns någon medsommarstång i Jokkmokk?

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Du får väl starta en midsommarstångstradition enligt åländsk modell där uppe I Jåhkåmåhkke... 😊