KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, juli 02, 2012

Mer om Kobba klintar

Igår lade jag ut bilder från invigningskalaset på Kobba klintar. Ålänningarna känner förstås Kobbarna så för dem duger väl gårdagens magra bildrapport utan text. Men jag har många utländska läsare också.

Och förresten, ni ålänningar får också läsa. Om ni vill veta. Nya Åland var ju där men dom hade inte ledigt papper som räckte till mer än 120 ord och två bilder. Men det jämnar ju ut sig. Dom som är intresserade av gamla Messerschmittar fick två hela sidor istället…

http://www.nyan.aland.fi/nyheter/?news_id=71589&news_instance=2

Nå, det som Nyan inte ville berätta om, Rune Karlssons fina välkomsttal och symboliska skål för båken samt Dur-rackarnas lilla konsert efteråt, kan ni läsa om här istället.

Dur-rackarna är mycket nöjda. Aldrig någonsin har gruppen fått sådan överväldigande respons från publiken. Några av oss höll på att missa båten på grund av alla som stoppade oss på vägen och skänkte berömmande ord. Så som vi hade slitit och övat kändes det skönt att få sådan belöning. Tack till er alla!

Kobba klintar med nyrenoverade kajer, konstutställningar, kafé och nu - Båken, hade inte varit vad det är utan eldsjälen och verksamhetsledaren Rune “Öra” Karlsson.

Rune Karlsson

Rune ser ut så här, svår att fånga på bild, alltid i farten.

Platsen kallas Kobbarna i folkmun. Skäret ligger i kanten av Ålands hav. Färdas man rakt söderut härifrån får man segla ända tills man kommer till Kaliningrad eller Gdansk-bukten i Polen. Möjligen får man på styrbords sida en skymt av Gotland på vägen.

När Mariehamn grundades 1861 behövdes en lotsplats varifrån lotsar kunde ta fartygen in till staden. Kobba klintars läge var perfekt. härifrån kunde en djup farled anläggas den korta sträckan, knapp fyra sjömil, in till Mariehamn.

Här bodde och verkade lotsar från 1863 till 1972. Innan dess huserade fiskare här under flera hundra år.

Redan 1903 installerades en enklare handdriven mistlur i den gamla båken, ett stort pyramidformat sjömärke. Byggnaden fungerade som ett skydd för "luraren" som såg till att mistluren brölade när dimman försvårade inseglingen för fartygen. Båken användes också som utsiktsplats.

Den gamla båken revs på 1940-talet och lotsverksamheten upphörde 1972. Byggnaderna och hamnen på Kobbarna förföll. År 2002 bildades föreningen Kobba Klintars vänner vars syfte är att bevara den unika platsen åt eftervärlden. Mycket har gjorts sedan dess och mest har Rune Karlsson gjort.

Nu finns här båken, ett kafé och en fin hamn. Det stora lotshuset är öppet för allmänheten att besöka. Just nu visas här alster av konstnären Jonas Vilén och i båken hänger Juha Pykäläinens tavlor.

Ett besök rekommenderas verkligen.

Göte Sundberg

Göte Sundberg, sjökapten, författare och hedersman höll invigningstalet.

Kobba klintar invigning

Här hälsar Rune Karlsson publiken välkommen.

Ann och Siv

Stämningen blev magisk när…

Durrackarna herrar

Dur-rackarnas herrar och…

Durrackarna damer

damer framförde den just för detta tillfälle skrivna Vindsång.

Avslutningen blev magnifik!

Precis när  Dur-rackarna slagit slutackorden uppenbarade sig jättelika Silja Europa och fyllde upp hela det stora fönstret bakom orkestern. Hon hälsade med mistluren och den enorma tändkulemotordrivna kobba-luren som upptar halva lotshusets vindsvåning svarade.

image

Det behövs mindre än så för att ståpälsen ska sprätta i givakt på gamla sjömän…

523872_10151006870088586_840383093_n

Djupa farleder löper både norr och söder om Kobbarna. Silja Galaxy passerar söder om medan Silja Europa forsade förbi på norra sidan.

269260_10151006869883586_1607653462_n

396065_10151006879793586_364807397_n

Alla bilder, utom de av Göte Sundberg och Silja Europa, är sprungna ur Teddy Donobauer’s kamera. Tack Teddy!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra jobbat Ole..

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Tack, Mässkalle. Det var riktigt kul att vara där. Det här inlägget tänkte jag dock inte alls skriva. Men så blev jag förbannad över att en tidning var där och svamlade om att solen och vinden var hedersgäster men ignorerade dom som gjorde programmet.

Anonym sa...

Haddock det ni gjorde på kobbarna var otroligt bra och Öra är värd mer än 10 journalister

En som vet

Anonym sa...

Jag förstod nog att du blev förbannad, inte ovanligt med okunniga journalister.

Mässkalle