KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, september 24, 2012

Kyeema Spirit grundstötte utanför Tallinn


Saxat från YLE:
"Den här gången kom vi undan med blotta förskräckelsen - tankern fraktade ingen olja när olyckan inträffade. Nästa gång kan det sluta betydligt värre, konstaterar oljebekämpningsexperten Kenneth Kumenius, som driver oljebekämpningsprojektet EnSaCo vid yrkeshögskolan Haaga-Helia.

- Den här olyckan är ett bra exempel på att det inte är frågan om det inträffar, utan när det inträffar en oljeolycka i Östersjön. Nu hade vi tur, men det kan vara fråga om så lite för att det ska uppstå en miljökatastrof.
Ett skräckscenario går enligt Finlands Miljöcentral ut på att det är 30 000 ton olja som läcker ut och som Finland tillsammans med alla andra länder i Östersjöregionen borde klara av att rensa upp från havet innan det når land. Men enligt Kumenius räcker inte den här kapaciteten till om en tanker i storlek med Kyeema Spirit börjar läcka olja.
- Om all olja skulle ha läckt ut ur det här tankfartyget, så skulle vi nog ha varit ganska djupt i pisset hela högen, säger Kumenius."

5 kommentarer:

Benny Pettersson sa...

I pisset sa Bull...

Anonym sa...

Var det såna båtar Haddock var på tidigare?

Kapten Haddock sa...

Jo, Kyeema Spirit tillhör ju gruppen AFRAMAX-båtar vars storlek ligger mellan 75000 och 115000 DWT. Kyeema Spirit är på 11300 DWT. ATC-båtarna tillhörde den gruppen, storlek sisådär 85-90000 DWT. Fast ATC hade också ett par båtar som lastade 130000 ton, vill jag minnas, men dom var jag aldrig på. Jag har också legat till ankars utanför Ventspils och väntat på att slippa till kaj. Dålig ankarbotten, storm från sydväst, då kan det vara kört. En ATC-båt började dragga utanför Ventspils och fick gå tvärs över Östersjön och ankra i lä för Gotland!

Anonym sa...

Kyeema Spirit är på 113.000 DWT, inte 11.300

Kapten Haddock sa...

Sorry, en nolla fattas och det framgår väl av texten att jag inte menar 11300 :-) Tack för rättelsen i vilket fall!