KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, oktober 22, 2012

Cristóbal Colón & Olli Lumperi

I Las Palmas gillar dom att kalla upp grejer efter personer. Gatan vi bor på heter till exempel Calle de Doctor Grau Bassas och andra gator i närheten heter Calle de Nicolás Estévanez och Calle de José Franchy Roca. Här finns även en Calle de Olof Palme.

Christofer Columbus som låg här några veckor när han for till Indien men kom till Amerika, det kan man kalla dålig navigering, har man tillägnat ett helt torg och flera hus. Casa de Colón ståtar med levande papegojor på innergården och allt.

Det är lite underligt det där med Columbus. Gubben har så många namn. På spanska heter han Cristóbal Colón, på italienska Cristoforo Colombo och på 1400-talsliguriska Christoffa Corombo.

Utifrån denna praxis borde ju bloggskrivaren heta åtminstone Ola Lumbergho, Olé Lumbago och Oleus Lhundbergensis. Samt Olli Lumperi på finska.


Operasångaren Alfredo Kraus var en äkta son av Las Palmas. Han föddes här den 24 september 1927 och dog i Madrid den 10 september 1999. Kraus debuterade i Kairo 1956 där han sjöng rollen som hertigen i Rigoletto. Under sin långa karriär sjöng han med Maria Callas och många andra berömdheter. Vid 71 års ålder gav han sin sista konsert. I Las Palmas har man byggt operahuset Auditorio Alfredo Kraus som syns på denna bild. Byggnaden ligger i södra änden av Playa de las Canteras, ca två kilometer från vårt hotell. Vi promenerade dit igår.


Auditorio Alfredo Kraus

- BlogPress/iPad post by Capt. Haddock

Inga kommentarer: