KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, oktober 31, 2012

Hundöarna

Det finns en rad mer eller mindre fyndiga smeknamn på Kanarieöarna men nyligen hörde jag någon kalla ögruppen för Pippiholmarna. Att i det här fallet förknippa "kanarie" med fåglar är en villfarelse.


Kanarieöarnas namn, på spanska Islas Canarias, kommer från latinets Insulae Canariae vilket betyder hundöarna efter det latinska ordet Canis som betyder hund. Att det är frågan om Hundöarna syns ju också på ögruppens vapen som avbildas här. På skölden finns sju berg som representerar de sju största öarna.

På flera ställen i Las Palmas finns det statyer av öarnas symbol, hunden.

Ögruppen består av sju större öar: Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura och El Hierro.

Dessutom finns det sex mindre öar: Alegranza, La Graciosa, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este och Roque del Oeste. Av de här sex är endast La Graciosa bebodd av en liten skara på 650 själar.

Så – på Kanarieöarnas vapen har man givit ett berg åt var och en av de sju befolkade öarna men lilla La Graciosa fick inte vara med. Men det beror nog på att ön räknas tillhöra Lanzarote.

Vovveholmarna, således?

- BlogPress/iPad post by Capt. Haddock

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu förstår jag vad du sysslar med på "fritiden" på Kanarieöarna.... Kan medela att nu e hotell och resa till ariehamn beställt.... Skall bli trevligt att träffas..

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Visst, hjärtligt välkommen!