KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, oktober 02, 2012

På Sri Lanka går det inte att läsa utan el

Bloggskrivaren blev för en stund sedan upprörd, för att inte säga rätt förbannad.

I kulturnyheterna nyss handlade det om svenska radiohjälpen och tsunamioffer på Sri Lanka. Som vanligt i sådana program berättar mörkhyade offer med stora, lidande ögon hur svårt livet är. En skolflicka sa: " ...lärarinnan skäller på mig för att jag inte kan läxorna. Men jag kan inte läsa läxor för vi har ingen el."

Va fan säger tösen?

Till mitt barndomshem fick vi el i början på 60-talet. Då var jag över tjugo år gammal och hade varit utflugen hemifrån i sju-åtta år.

Från sex års ålder, tills jag lämnade hemmet vid femton, läste jag som en tok. Först läste jag alla böcker, ett hundratal, som fanns i Tosarby skolas bokskåp. Sedan, när jag själv skruvat ihop en cykel åt mig av delar från skrothögen, började jag cykla de åtta kilometrarna till Finby för att låna böcker från kommunens bibliotek. Fem böcker åt gången fick man låna. Det räckte till ungefär två veckors läsning.

Mot mitten på femtiotalet, när jag började bli stor, blev det riktigt lyxigt. Då fick jag mitt eget stearinljus, kunde vara för mig själv, sitta på golvet i en vrå med min bok och bara njuta. Före det fick alla i familjen sitta med sina böcker runt ett ljus eller en petroleumlampa.

Petromaxen fanns ju i huset, kanske från mitten av femtiotalet, men strumporna gick hela tiden sönder, rören beckade fast och den slukade petroleum så den användes inte ofta.

I dagarna har larmet gått i Sverige. Barnen lär sig inte läsa! Ett förslag är att införa bokskåp i de större skolorna.

Ha! Det hade vi i ALLA skolor på Åland redan på fyrtiotalet!

På Åland är det mörkt sjutton timmar om dygnet på vintern. På Sri Lanka är väl nätterna ungefär tolv timmar långa året om. Så det jämnar väl ut sig.

Men på Åland gick det att läsa utan el.
- BlogPress/iPad post by Capt. Haddock

2 kommentarer:

Pettas sa...

Bravo!:)

Pettas sa...

Oj, så fort jag klippte av här, men jag ville bara understöda din ilska litet, för du har så rätt, så rätt