KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, oktober 25, 2012

Vägen från Las Palmas till Puerto de Mogan

är både lång och ibland halsbrytande krokig. I hårnålskurvorna med skymd sikt låg chauffören på signalhornet för att varna trafikanterna bakom kröken. Resan tar två timmar med buss.

I Haddocks värld har Puerto de Mogan, hamnen på Gran Canarias sydvästkust, funnits med i många år och av en orsak: Här ligger äventyrarna, båtluffarna, soloseglarna, atlantroddarna och vad dom nu kan ha för beteckning, människorna som på egen hand försöker korsa Atlanten ombord på något slags flytetyg. Här ligger dom och lurpassar på lämpligt väder och passlig tidpunkt innan dom sticker över till Karibien. Egentligen är det fusk. Att korsa Atlanten härifrån är inte någon sjöfararbragd direkt. Det är bara att kasta loss och låta båten driva så hamnar man efter någon månad i Karibien. Så gjorde Columbus också, typ. När han skulle till Indien...

Nåja, eftersom Haddocks blogg brukar följa atlantseglarnas och –roddarnas öden och äventyr har han alltså vetat ovanstående om Puerto de Mogan men inte hur där ser ut. Inte förrän igår.


Puerto de Mogan var en oansenlig fiskeby. Där fanns en liten strand men sanden var dålig och svart. Man ville ha dit turister. På 1980-talet fick en fransk arkitekt i uppdrag att göra om hela byn och där skapa en idyll med klassisk kanarisk arkitektur, högst två våningar på höjden. Stranden piffades upp med sand importerad från Sahara. Hamnen byggdes ut, diverse kanaler anlades, (byn kallar sig Gran Canarias Venedig) några turisthotell byggdes, ett oräkneligt antal krogar placerades längs kajkanterna och si – där stod så den nya, konstgjorda Puerto de Mogan. Det blev snyggt som fan, det kan inte förnekas.

Och båtfolket kommer. Turisterna kommer. Rödbrända nordbor väller ut ur bussarna som rinner till från playorna runt hela Gran Canaria. Där är en sjusjungande ruljans med en jättemarknad varje fredag.

Bussresan gick förbi alla de kända playorna där svenskar, ålänningar och finnar brukar bränna fläsk. Playa del Inglés, Maspalomas, Puerto Rico och många fler körde bussen igenom, plockade upp och lämnade av folk.


— Överallt går det att lura turister att bo, sa Haddock åt Madame när han såg det här avbildade hotellet i en bergsbrant flera kilometer från sjön.

— Jag e glad att vi bor i Las Palmas, vid vårt kära Las Canteras, sa Madame.

Den som vill se fler bilder från resan klickar in på fotoalbumet överst i bloggen.

- BlogPress/iPad post by Capt. Haddock

Inga kommentarer: