KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, november 11, 2012

Baltikumhjälpen

Man har frågat: Vilken är er organisation? Vart går hjälpen?

Vår "organisation" är helt privat och består av Sune Häggblom, Guy Linde och undertecknad samt många bekanta som hjälper till att samla in grejer.

Här i bloggen och på facebook brukar vi redovisa resorna så folk vet vart grejerna de skänkt tar vägen.

Vi har hållit på några år nu, och kört hjälp till behövande i Estland och Lettland. Ibland kollar vi hos den finska avdelningen av Hoppets Stjärna var behovet är stort och då far vi dit. Andra gånger far vi till församlingar och familjer som finns i Sune Häggbloms omfångsrika nätverk. Sune har hjälpt folk där borta längre än någon av oss andra. Vi är alltså inte alls bundna till någon organisation.

Med Viking Line brukar vi få åka gratis, Tallink tar betalt men brukar ge bra rabatt. Det går mycket snabbare att åka med Tallink direkt till Tallinn. Ibland lyckas vi tigga ihop respengar av föreningar och privatpersoner och då åker vi Tallink. Annars blir det Viking Line via Helsingfors. Bränslepengar till bilarna brukar vi betala ur egen plånbok eller tigga ihop.

Drivkraften?

För min egen del: Äventyret. Känslan av att göra nytta. Passlig pensionärssyssla. Samt en vilja att visa att även en svart själ med obotlig allergi mot religion kan göra det som traditionellt oftast utförs av organisationer som kallar sig kristna.

Den här gången (i början på december) far vi till Balvi. Det är huvudmålet. Men det blir nog att lämna grejer på ett par ställen till när vi är i farten.

Distriktet Balvi i regionen Latgale i nordöstra hörnet av Lettland är drabbat av hög arbetslöshet. Invånarantalet på 28000 personer sjunker hela tiden eftersom de arbetsföra flyttar bort för att söka arbete. Många emigrerar. Yrkesskicklighet går förlorad och läget blir hopplöst. Många av de som är kvar är socialt utslagna barnfamiljer och handikappade. Det är svårt med skolan för barnen. Den är gratis men skolböckerna och -maten kostar.

Dit far vi med era grejer. Det vi gör är som en regndroppe i Östersjön men några kanske får en liten aning bättre jul tack vare er.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vi i önningeby lyfter på hatten för erat frivilliga arbete till hjälpbehövande

Eriksson

Anonym sa...

Данный пост — одно из немногих исключений, когда читаешь с интересом и что-то для себя выносишь. Спасибо Вам. Добавлю в избранное[url=http://voronezh.recikl.ru/].[/url] :)

Kapten Haddock sa...

спасибо :-)

Anonym sa...

Kläder överlämnat till en kvinna som ska åka med er :) och även tipsat att hon tar emot det mesta så jag hoppas folk tömmer skåp o lådor på användbara kläder, hygienartiklar, leksaker e.tc
/Annica

Anonym sa...

Веб магазин музыкальных инструментов продает качественные гитары от известных производителей Epiphone и Yamaha. Купить гитары отличного качества возможно теперь каждому, существует услуга доставки гитар на дом.
Gitara In Ua: [url=http://gitara.in.ua]акустическая гитара[/url]