KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, november 17, 2012

Om herr Fasan samt något om religion

Fasantuppen och hans två fruar pickar frön i residensets välansade trädgård. Den polygama familjen bevakas...


av skarpa och skeptiska ögon. Kattan förstår sig inte på sådan skörlevnad – hon som är svårt allergisk mot frassar.

Bland människor är polygami tillåtet bara i de gröna länderna... Det var säkert tuppar, eller sjölejon, som inspirerade Muhammed, Joseph Smith med flera, när de en gång snickrade ihop reglerna för äktenskap.

USA är inte grönt här. Men så sent som 1953 åtalades 26 män ur Jesu Kristi Kyrka av de Sista Dagars Heliga, som mormonkyrkan egentligen heter, för månggifte.

Rekordet bland mormonerna torde innehas av Brigham Young, han som tog upp ledarskapet i mormonrörelsen efter att Joseph Smith mördats i Illinois. Han tog 55 hustrur som födde honom 57 barn. Det blir väl ungefär en ny kärring var åttonde månad det, om man antar att han började plocka åt sig vid tjugo års ålder och slutade vid sextio. Brigham Young, han blev för övrigt sjuttiosex, ansåg att Gud mäter en man utifrån storleken på hans familj.

Också Mitt Romney som ville bli president i Amerika är sprungen ur en släkt där männen hade många fruar. Hans farfars far hade fem och farfars farfadern hela tolv stycken.

Nedanfinnandes fakta om läget i Jesu Kristi Kyrka av de Sista Dagars Heliga idag har jag saxat ur Wikipedia:

Kyrkan har sitt huvudsäte i Salt Lake City, Utah. Internationellt uppgår kyrkans medlemsantal till över 15 miljoner personer. Kyrkan i Sverige har cirka 8 900 medlemmar i 42 församlingar. Kyrkans första tempel i Norden invigdes 1985 i Västerhaninge som ligger i Haninge kommun strax söder om Stockholm. Kyrkan har ett hundratal oavlönade missionärer från ett flertal länder som verkar i Sverige. Svenska missionärer sänds regelbundet att verka i andra länder. Kyrkan har också hand om en välfärdsverksamhet och hjälper människor i katastrofdrabbade länder med livsmedel, medicin och andra förnödenheter.

Templet i Stockholm invigdes 1985 och betjänar medlemmar i Norden och fram till 2006 även medlemmar i Ryssland och Baltikum.

Templet i Köpenhamn invigdes 2004 och betjänar Malmö stav, Köpenhamns stav, Århus stav, norra Tyskland och Island. Sedan 2010 hör Göteborgs stav till Templet i Stockholm.

Templet i Helsingfors invigdes 22 oktober 2006 och betjänar 26 000 medlemmar i Finland, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland och Ryssland.

Här fostras framtidens mormoner >>

 

Inga kommentarer: