KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, november 25, 2012

Sikfisket

i Haddocks sjörevir har falnat betänkligt de senaste 100 åren. Vad får man för matfisk i de här vattnen idag? Jo, abborre och lite strömming. Siken, ålen och gösen som det fanns rikligt av när jag var i ensiffrig ålder är nästan utrotad. Hur ser det ut 2104?

Conny Andersson hittade klippet i en Ålandstidning från 1904. Notera hanteringen. Österbottningarna isade fisken.

 

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jäkla otur!!!! Tänkte sända över en bild från lokaltidninge där det visas att Siken är på väg tillbaka i Vänern mes stormsteg men frugan hade redan kastat tidningen.

Mässkalle

Benny Pettersson sa...

Då kunde man fiskhantering. Vad hände sen? Under 60-70-80 talet var det ingen som hade is med sig i båten. Aborrarna såldes orensade. Det tog långt in på 90-talet innan fjällfisken börjades hanteras som människoföda igen. Det var fiskodlingarna som återinförde att fisken strupskars och isades.

Kapten Haddock sa...

Just det. När farsan sålde fisk till Mattis påtade han firrarna orensade i en säck klockan fem på morgonen, rodde till Haraldsby, slängde fisksäcken på dikesrenen där den plockades upp litet över sju av Südhoffs arbetarbuss. (Ibland, eller rätt så ofta, väntade dock farsgubben tills bussen kom och sträckte upp två fingrar vilket betydde att han ville ha fisklikviden förvandlad till två halvlitrar Pöytäviina.) sedan låg väl fisken halva dagen i bussen innan den hämtades av Mattis springpojken. Till affärerna kom fisken antagligen först följande dag.

Anonym sa...

Fast strömming finns det väl ganska bra av. Fick ca 40 kg på en sköta imorse. Nu är vinterns saltströmming insaltad. För övrigt håller jag med.
Captain Morgan

Kapten Haddock sa...

Jo, i dina vatten, captain, finns det väl både sik och flundra men på Lumparn-sidan av sunden vid Prästö och Ängö får vi nöja oss med abborrar. Nåja, det brukar komma litet strömming men i år har jag inte testat. Gratulerar till fångsten!

Anonym sa...

Nja, i mina vatten är det dåligt med all fisk, men vid Mickelsöbergen finns det duktigt med strömming. Dit får man köra om man vill ha mycket. Det är nu fjärde året i rad som jag fiskar strömming där.
Captain Morgan