KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, november 22, 2012

Sjömansliv - kranhaveri i Baltimore...

Bloggen har ibland publicerat alster av gästförfattare. Här är en till. Låt mig presentera Seamew, en erfaren sjöbjörn som skriver medryckande och sanningsenligt om livet till sjöss:

Baltimore
Baltimore hamn
"Vi kom till Baltimore en fredagseftermiddag och förtöjde i Dundalk. Någon lastning skulle inte påbörjas förrän på måndagen, så det blev ett litet avbrott i den annars så stressiga vardagen. Fredagskvällen tillbringades uppe i backen i Dundalk på första sjappet med lite biljard, drinkar och lite annat skojigt.

På lördagen efter lunch åkte vi iland med agenten för att proviantera, det var skeppar’n, hökar’n och jag. Vi brukade göra detta när tillfälle fanns och när vi låg på ett ställe där det erbjöds en bra marknad, och en sådan fanns det i Baltimore.

Vi gick runt på ”Farmers Market” och handlade fina, fräscha grönsaker, rotfrukter, nyfångad fisk och skaldjur. Det var i augusti och kräftor låg högt på listan vilket verkade vara svårt att få tag i, men agenten ringde några samtal och till slut körde han oss till en annan marknad där vi köpte nykokta cajunkryddade kräftor. Ok, det var inte vad vi ville ha, men det fick duga. På vägen ombord inhandlade vi ett antal gallon med den amerikanska goda mjölken också.Väl vid fartygssidan fick vi hjälp av ett par matroser att lasta över provianten på en pall, sen gick vi ombord för att klä om till kvällens begivenheter. Efter några GT i salongen och agenten nervöst väntande stapplade vi ner för landgången och såg att pallen med provianten var på väg upp med proviantkranen.

Baltimore
Baltimore Street, "The Block"
Skönt att provianten är på rätt väg tänkte vi innan åkte iväg till Baltimores hetaste innandöme ”Baltimore Street”. Den gatan som är och har varit en av de få gator i USA där hela utbudet erbjuds. Vi gjorde, så att säga, Baltimore den kvällen och den natten.

På morgonkvisten, trötta och belåtna, tog vi taxi ombord. Vid fallrepet utbrast plöstligt hökar’n!

-Va fan är det som hänger i kranjävlen?

Vi tittar och ser att ”vår” proviant inte har kommit längre än halvvägs och ingen aktivitet runt omkring? Väl ombord får vi reda på orsaken – kontaktorn till kran har brunnit och trikartasken är iland. Där hänger våra färska fiskar och nykokta kräftor. Flugorna börjar samlas och det är inte långt kvar förrän det börjar lukta.

Grönsakerna och mjölken gick att rädda, men någon kräftskiva blev det inte..."

Ordlista: Hökarn = stuert, trikarn = elektrikern,

 

Inga kommentarer: