KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, november 15, 2012

Språk

Ja, det kan man fråga sig. Bäst är det väl om helsingforsarna kan kommunicera med turister på skyltens alla tre främmande språk. Och kunskaperna får för min del gärna stå i proportion till bokstävernas storlek. Fast nog verkar det som om fler kan engelska än svenska. Men ryska då? Naturligtvis, ryska talas här mycket. Första språk på menyn på Sašlik, restaurangen där vi ikväll åt rysk kryddoxe, var ryska. Tillexempel.

Språket förändras som känt, men vissa uttryck består. Det lärde jag ikväll av fyra unga flickor och en dito pojkspoling i ett kafé på Kampen. Vart femte meningsutbyte mellan ungdomarna innehöll orden "voi vittu." Det var riktigt roligt att höra för så där pratade vi till sjöss för femtiofem år sedan också, när vi samtalade med finnarna ombord. Möjligen var "voi vittu" - frekvensen ännu högre då.

Restaurang Sašlik. Förrätten: Björnköttsalami med pepparrotsås...

och varmrätten, rysk kryddoxe.

Restaurang Sašlik har serverat ryskinspirerad mat åt hesafolket i fyrtio år så dom borde kunna det här. Och gott var det. 27,50 p/p var priset.

 

Inga kommentarer: