KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, december 03, 2012

Rapport från Lettland

Under loppet av ett lämpligt antal timmar på hemmasoffan har upplevelserna i Balvi, Lettland börjat lägga sig i någon slags ordning i bloggskrivarens huvud och det är dags att räkna ihop resultatet.

Pastor Martins Waickovska och hans bedårande fru Dagnija tog hand om oss på ett föredömligt vis. Vi inkvarterades i en skola när vi anlände på torsdagskvällen. På fredagsmorgonen tog pastor Martins befälet över expeditionen. Vi åkte runt och delade ut julklappar till ett barnhem och många familjer. På lördagsmorgonen såg han till att väg plogades fram till kyrkan så att vi där kunde lossa resten av lasten. Han hade kommenderat ut ett halvt dussin män och kvinnor ur kyrkofullmäktige till att bära våra grejer in i kyrkan. Därifrån ska sakerna sedan delas ut till behövande i regionen.

Jag behöver egentigen inte berätta så mycket mer utan jag kan luta mig tillbaka och hänvisa till Benny Petterssons som i sin blogg berättar mer om hur det var. Bennys blogg >>

 

Dagnija och Martins Waickovska
 

Något har vi lärt oss under den här resan. Våra "familjelådor", alltså bananlådor innehållande t.ex. makaroner, kaffe, konserver, knäckebröd och andra torra, hållbara matvaror, är de som uppskattas mest. Begagnade kläder har i åratal körts in från många länder så behovet är inte längre så stort.

Under utvärderingsdiskussionen på hemvägen beslöts att vi nästan helt ska upphöra med insamling av kläder och istället satsa på hållbara matvaror.

3 kommentarer:

Guy L sa...

Hej på er och välkomna hem. Det är bra att höra att resan gick bra fast vägföret var dåligt. Innsamling av kläder är inte svårt på Åland och inte utanför landskapet heller. De gånger jag har vart med på olika expeditioner i Estland och Lettland så när man har frågat vad som behövs mest då har svaret alltid blivit mat såsom torrskaffning, konserver, potatis, lök, bröd och sådana matvaror som håller förvara ett litet tag. Också sängkläder och hygienartiklar är välkomna. Vi entusiaster bör kanske träffas och diskutera fortsättningen på våra expeditioner.

Fru Venus sa...

Men kläder som ordentliga vinterjackor och vinterstövlar måste väl vara av intresse, eller?

Kapten Haddock sa...

Jo Guy, vi får samordna våra styrkor och börja planera på lördag.
Fru V, det är klart, litet kläder av bra kvalitet är väl okej att ta med men en billast bör innehålla typ 20% kläder och 80% mat..