KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, december 08, 2012

Sumprunkare

Nationalencyklopedin: Sumprunkare, ursprungligen person vars uppgift var att bringa fisksump (eller den båt där fisken förvarades) i rörelse så att vattnet däri hölls i rörelse och fiskarna därmed vid liv.
Den skurkaktige doktor Müller, det är han till höger i bild, han som är chef för mentalsjukhuset där patienterna är friska i huvudet när dom tas in och sinnessjuka när dom skrivs ut använde en gång ordet sumprunkare som skällsord. Fast då var han maskerad och kallade sig Mull Pascha. Det var i Tintin-albumet Koks i lasten.

Det var förvånande att ordet sumprunkare var så okänt bland de tävlande i På spåret igår kväll. Ordet har använts många gånger i svensk litteratur, bland annat i boken Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström.

Det dåliga i teveprogrammet igår var dock att varken domaren Fredrik Lindström eller programledaren Kristian Luuk gav ordet en vettig förklaring. Lindström gjorde nån skakande gest med händerna och förklarade att sumprunkaren skakade sumpar för att hålla liv i fisken. Det var allt.

Seglande fisksump
Sumprunkaren jobbade på nätterna. När de seglande fisksumparna (jfr åländska Jehu) låg längs städernas kajer måste vattnet i fiskhållen syresättas, annars dog fisken. Sumprunkarens jobb var att med jämna mellanrum sätta båtarna i rullning för att få in friskt, syresatt vatten i fiskhållen. På de större segelsumparna fick han springa från sida till sida för att få båten att rulla. Det förekom att man hängde en tyngd i riggen som fungerade som en pendel. När tyngden knuffades i svängning rullade båten. Det underlättade sumprunkarens arbete.

 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan inte begära för mycket av landkrabbor..

Mässkalle

Flunkbuster sa...

På Landgången finns en tråd där Donkeyman m fl disskuterar sumprunkarna ganska ingående. Tråden handlar om sjömansuttryck.

Kapten Haddock sa...

Jo, "cg" på Landgången beskriver exakt hur en segelsump fungerade. Jag hoppas han inte misstycker att jag återger hans text här:

"De seglande sumparna, vilka transporterade levande fisk, hade nog sina så kallade "fiskhåll" förbundna med havet snarlikt som de små sumparna vid bryggorna.

Lastrummet var uppdelat i ett flertal olika "håll", i allmänhet fanns det ett långskeppsskott, de båda sidorna därom var uppdelade i mindre sektioner, för olika fisksorter, men även, mycket viktigt, för fartygets stabilitet. (fria vätskeytor)

Sumpfartygen var genom denna sektionering synnerligen stabila och tunga i vattnet, vilket gjorde, att de kunde föra en för skrovstorleken avsevärd segelmassa.

De olika fiskhållen var förbundna med havet genom i skrovet borrade hål.
När fartyget gjorde framfart i vattnet byttes vattnet i hållena ut genom naturlig genomströmning, men stillaliggande vid kaj var vattenutbytet rätt så obefintligt, därför anlitades sumprunkre, vilka höll fartyget i gungning, vilken pressade vatten genom fiskhållen.

Skriver cg, vars farfar var ägare till en större sump, med vilken fisk seglades till bla Stockholm, Helsingfors och på den tiden Reval."

Fru Venus sa...

Jag tycker att det där fiskeritjafset förstörde alla mina idéer om sumprunkare...
Jag har beställt båtkataloger :-)

Kapten Haddock sa...

Ska bli kul att höra vad det står i dina båtkataloger...