KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, december 30, 2012

Y2K – minns ni?

Gästförfattaren Seamew kommer ihåg millenniebuggen:

Någon som minns hysterin Y2K?

Vi var på väg från Japan till Long Beach eller om det var Caldera i Costa Rica, jag minns inte. Från rederiet kom det i alla fall klara direktiv om hur vi ombord skulle agera vid 12-slaget. Ingen alkohol skulle få serveras och hela besättningen skulle vara alert inför den eventuella förestående katastrofen. Ombord hade vi långt innan fått undersöka vilka eventuella system som skulle kunna drabbas. Det mejlades listor fram och tillbaka om misstänkta system. Tillverkare och programmerare var i ständig kontakt med fartyg och rederi. Det kunde ju finnas någon viktig komponent som inte hade tillträde till 2000-talet.

Det låter ju för den oinvigde väldigt enkelt att bemanna olika delar av fartyget extra någon timme före och efter midnatt. Att dricka champagnen vid 24 eller 02 är ju inte så stor skillnad.

Men, om man befinner sig i ett fartyg som är byggt i Korea, många komponenter kommer från Norge och övriga Europa, samt att fartyget befinner sig någonstans mellan Japan och datumgränsen så blir det svårt att veta när fartyget har milleniumskifte?

Vi satt där i alla fall och hade koll på systemen i 8-10 timmar utan någon större katastrof. Det var visst någon skrivare som ballade ur, annars var det lugnt.

Men i vilket fall som helst så spolades HM:s turbiner med champagne vid vårt 12-slag…

GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLA

Jojo, flera miljarder spenderades av företag, organisationer och myndigheter för att vara beredda på datorsystemens sammanbrott vid millenniumskiftet. Vissa menade att hela det moderna samhället skulle kollapsa.

Det allvarligaste som hände var väl att:

  • Den brittiska varuhuskedjan Marks & Spencers lagerhanteringssystem föreslog att ett parti köttkonserver skulle kasseras då burkarnas bäst-före-datum "02" tolkades som 1902.
  • Ett kärnkraftverk i Japan fick stoppas tillfälligt då ett hjälpsystem krånglade.
  • Data från amerikanska spionsatelliter kunde inte bearbetas under en tid efter millenniumskiftet.
En eller annan datorskrivare slutade väl också fungera men annars var det lugnt.

Programmerarfikonspråkakronymen Y2K (Year 2 Kilo) lär för övrigt ha myntats i ett e-postmeddelande 1995 av programmeraren David Eddy från Massachusets.

 

Inga kommentarer: