KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, februari 23, 2013

Blir BeiDou först och bäst?

Så illa ställt är det i vår värld att ingen riktigt vågar lita på sin nästa. Därför blir världen inom de kommande sju åren begåvad med inte mindre än fyra världstäckande satellitnavigationssystem. Amerikanerna kör med sitt GPS, ryssarna tröskar på och försöker förnya sitt gamla GLONASS, Europa bygger GALILEO och kineserna kör hårt med sitt BeiDou. Alla fyra finns redan, och är i bruk, men Galileo och BeiDou (tidigare COMPASS), är på teststadiet.

Den här utvecklingen får man i och för sig förstå, eftersom satellitsystemet vi alla använder, amerikanska Global Positioning System, GPS, styrs av krigsmakten i USA och således kan stängas av, eller förses med störning för att minska noggrannheten, enligt krigsherrarnas i USA eget gottfinnannde och humör.

I en kalkyl från år 2000 beräknades kostnaden för Galileo, inklusive 20 års drift, till 7,7 miljarder euro. Prislappen beräknas nu bli över 22 miljarder. Skattebetalarnas står för kalaset. Man vågar väl anta att de ryska, kinesiska och amerikanska projekten kostar lika mycket. Det är mycket pengar som går till väders bara för att stormakterna inte vågar lita på varandra.

En annan har i åratal gått och väntat på Galileo - projektet är kraftigt försenat - men nu ser det ut som om jag kanske får ta i bruk kinesernas BeiDou före Galileo. Glonass kan jag redan köra i ajpäden.

BeiDou logo

Nåja, Galileo säger nu att systemet ska vara färdigt, med global täckning 2018, men fan tro't, jag vill se det först. Kineserna lovar global täckning 2020 och det tror jag mera på. Dom brukar hålla tidtabeller, kineserna.

Nu är ju stormakterna inte så egenkära som man kanske förleds att tro av ovanstående. Kineserna är med på ett hörn vid utvecklingen av Galileo, jänkarna låter hela världen använda GPS gratis, Galileos och BeiDous mottagare ska bli kompatibla med GPS, ryska raketer skjutsar glatt och villigt upp Galileo-satelliter i omloppsbana, så ett omfattande samarbete förekommer. Men det är klart - man vill ha sitt eget system ifall man i framtiden råkar i luven på varandra.

Glonass logo

Och jänkarna blev sura på europeerna när dom berättade att dom inte tänker bygga in något störningssystem i Galileo. - No good! Då kan ju dom förfärliga Al Quaida i orostider använda systemet för att göra jävelskap i Amerika, menade dom. Hur EU och USA löste meningsskiljaktigheten härvidlag vet jag inte men EU ångar på och bygger utan störningsknapp.

 

Bloggen önskar er frid i arkipelagen och en givande sabbat!

Inga kommentarer: