KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, februari 15, 2013

Carnival Triumph

US Coastguard Photo/Ensign Chris Shivock

och det pågående eländet ombord där är ingen triumf för Carnival Cruises, om man säger. Nå, Triumphs öde har väl inte undgått någon som följer den rappa nyhetsrapporteringen vi är välsignade med, eller utsatta för.

http://blog.al.com/live/2013/02/fourth_tug_sent_to_tow_carniva.html

En kort recap, dock. Tidigt i söndags utbröt brand i ett maskinrum. Skeppet blev redlöst drivande utanför Mexicos kust. Omsider fick hon bogserhjälp och kursen sattes på Mobile, Alabama.

 
Det har brunnit ganska ofta nu, på kryssningsbåtarna. Jag tänkte vi skulle titta på dom senaste två åren.
 
23 maj 2010, ms Deutschland, fartyget låg vid kaj i Eidsfjord i Norge, brand i maskinrummet, passagerarna evakuerades. Inga omkomna.
 
8 november 2010, ms Carnival Splendor, utanför mexikanska kusten, brand i maskinrummet. Inga omkomna.
 
15 september 2011, ms Nordlys, nordnorska kusten, brand i maskinrummet, passagerarna evakuerades i Ålesund. Två besättningsmän omkom.
 
27 februari 2012, ms Costa Allegra, Indiska oceanen, brand i maskinrummet, bogserades till Mahé. Inga omkomna.
 
30 mars 2012, ms Azamara Quest, söder om Filippinerna, brand i maskinrummet. Fem besättningsmän skadades.
 
21 april 2012, ms Allure of the Seas, liten maskinrumsbrand. Ingen omkom.
 
10 februar 2013, ms Carnival Triumph, allvarlig brand i maskinrummet. Fartyget nästan strömlöst, toaletterna svämmar över, passagerarna tvingas vara ombord under vidriga förhållanden i fyra dygn.
 
Det har ju gått rätt bra ändå. "Bara" två döda och fem skadade på två år. Men dom har nog lite tur också. Om Carnival Thriumph, eller någon av dom andra, hade legat lovart på land i hårt väder så...
 
Övrigt att tillägga är att det retar denna blogg mycket när tidningarna skriker: BRAND PÅ LYXKRYSSARE! och liknande. Det är tveksamt om någon av de här båtarna är kvalificerade till att benämnas lyxkryssare, kanske ett par, men definitivt inte Carnivals båtar. De här båtarna kör billiga kryssningar för massorna, gräsrötterna. Lite flärd i vardagen för vanligt folk, men långt ifrån lyx. Lyx kostar pengar.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Det är tveksamt om någon av de här båtarna är kvalificerade till att benämnas lyxkryssare, kanske ett par, men definitivt inte Carnivals båtar. De här båtarna kör billiga kryssningar för massorna, gräsrötterna."

Kanske Haddock kan dela med sig från sin tid på "lyxkryssarana" eller annars upplysa oss skillnaden mellan de olika kryssningsrederierna.