KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, februari 12, 2013

Lolong är död

När en krokodil i kommunen Bunawan på Filippinerna käkade upp en bonde, en 12-årig flicka och flera av befolkningens vattenbufflar tyckte myndigheterna att något måste göras. Ett jaktlag med veterankrokodiljägaren Ernesto "Lolong" Goloran Cañete som ledare, började genomsöka floden för att fånga besten. Observera - fånga, inte döda! Krokodilen skulle tas levande och utnyttjas till att dra in pengar åt kommunen.

Det kallar jag humant och praktiskt tänkande. I våra trakter räcker det med att en varg eller björn morrar åt en skidåkare så ska djuret genast skjutas. För att inte tala om en liten lokatt som dräper ett får.

Nå, man jagade krokodilen i några dagar och så dog jaktledaren Lolong av en hjärtattack. En ny ledare utsågs och efter tre veckors sökande hittades djuret. Den 3 september 2011 lyckades jaktlaget fånga den över ett ton tunga besten. Det tog hundra man flera timmar att dra krokodilen upp på land. Två gånger slet han av repen som fjättrade honom. Arg som den lede, var han. Undra på det. I femtio år hade han fått leva ifred i sin flod och nu surrade man rep runt honom? Vem som helst kan väl bli förbannad för mindre.

Det var en stor jäkel till krokodil, kunde man konstatera. Någon kom på att han kanske var störst i världen. Gänget på Guinness världsrekordbok kontaktades och si – när kontrollanterna drog måttbandet från nos- till svanstipp visade det sig att krokodilen var 6,17 m lång. Det är världsrekord för en krokodil i fångenskap (man har, av naturliga orsaker, inte kommit åt att mäta dom vilda) så nu står Lolong i rekordboken som världens största krokodil. Jodå, besten döptes till Lolong efter jaktledaren som dog på sin post.

Lolong placerades i en inhägnad bassäng. Runt honom byggde kommunen en ekopark för turister. Att träda in och titta på Lolong kostade tjugo pesos, pengarna strömmade in och alla var glada och nöjda. Utom Lolong, han trivdes inte. Han kände sig mycket stressad av alla människor som ständigt stod och glodde på honom. Och när han för några veckor sedan råkade svälja en bit nylonrep fick han diarré.

Lolong dog i söndags. Sorgen är stor i Bunawan. Polischefen, Jollibee Calippo, säger att en obduktion ska göras för att fastställa dödsorsaken.

Lolong, vila i frid!

Läs mer i lokalpressen >>

Här sätter Lolong världsrekord.

 

1 kommentar:

Fru Venus sa...

Fy 17 vilken bjässe! :-/