KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, maj 09, 2013

Skärgårdshavets fisksorter

kan ur lagunen på ett enkelt sätt skördas i riklig mängd vid denna årstid. Man får ju vara lite mallig över det faktum att vi finländare, tillsammans med broderfolken ester och svenskar, av EU-kommissionen anses vara de enda i hela Europa som är spantade och bordlagda för att tåla konsumtion av just Östersjöns dioxinbemängda arter av denna viktiga föda.

Nåja, kommissionen anser att vi heller inte tål den. Därför förutsätts våra myndigheter tala om för oss att fisken är farlig för hälsan. Varningarna har dock inte nått kapten Haddock med besättning. I residensets matsal och i Träflytes kajuta äts dioxinfisk nästan alla dagar, åtminstone från islossning till midsommar.

Fisken är farlig särskilt för barn, gravida – och äldre. Äldre? Va fan, när man är gammal är det väl inte så noga. När man passerat de sjuttio hinner man nog inte längre äta ihjäl sig på dioxinfisk. Man dör nog före av de i kroppen lagrade mängder DDT som i barndomens dagar såldes i andelshandeln i puderform i flata pappburkar med spruthål. Det var väl meningen att pulvret skulle sprejas i håret mot löss men burkarna var roliga och hade trevlig form så vi ungar lekte med dem och duschade pulver på varann. Det var kul att spruta DDT-pudret rätt i ansiktet. Det kittlade skönt i näsan och luktade gott. Och lillbrorsan såg jävligt rolig ut när H sprutade DDT på honom så han såg ut som en snögubbe i nyllet.

Och av det lilla som hamnade i håret dog lössen.

Hos Haddocks har vårfisket utvecklats genom att arbetsbesparande åtgärder har införts och finslipats till perfektion under flera decennier. Att kasta loss Träflyte och lägga näten på byns samfällda vatten tar femton minuter, kaj till kaj. Att ta upp nittio meter nät, plocka ur fisken, reda upp och stuva klart i sextiolitersbaljan för ny läggning samt filéa fisken, tar två timmar. Sedan går det åt ytterligare en timme i byssan till byxning av filéerna och förpackning i lämpliga frysportioner.

En fångst som den avbildade utgör tolv-tretton måltider åt manskapet som består av kapten, kocka och två kattor. (Det finns 28 abborrar underst i hinken).

Kockan och hjälpredan sjunker ofta ner i välförtjänt vila när fångsten väl är i frysen.

 

9 kommentarer:

Anonym sa...

Du tar väl inte livet av Birgitta??? Jag har nog samma inställning som du beträffande dioxiner så det e väl bara att köra på som vanligt

Ole Lundberg alias captain Haddock sa...

Ha, den kvinnan orkar dra nät! Hon är lite "vill ha"-girig vad gäller fisk, bär och svamp. Tur att hon inte jagar älg och rå.

Pettas sa...

Underbart liv ni har mitt i dioxinfaran. Hälsa Kockan!

Fru Venus sa...

Herrejösses om man hade den laddningen i frysen! Här kommer vi inte längre än att Mannen köper fiskekort av grannen, sedan ligger det i lådan till nästa år... ;-)

Anonym sa...

Hej Ole. Har alla Tosarby bor rätt att fiska på sammfällt vatten och var ligger dessa vatten? Pelle.

Ole Lundberg alias captain Haddock sa...

Pettas, kockan är saluterad.

Fru Venus, ett trettiometers nät utanför Venus Rock torde ge er så mycket fisk ni orkar äta. En halvtimmes jobb ett par gånger i veckan. Trots fiskekortet i byrålådan ;-)

Pelle, jag ringer ...

Anonym sa...

We're a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with helpful information to work on. You've
performеd an imргeѕsive task аnԁ our entire community
will likely be grаtеful to you.

Mу web page; RPMPoker Offer

Anonym sa...

We abѕolutely love yοur blog anԁ fіnԁ the
majority of your post's to be just what I'm looκіng for.
Do yоu offeг guest wrіtеrs
to write content aѵailаble foг yοu?

I wοuldn't mind publishing a post or elaborating on some of the subjects you write with regards to here. Again, awesome web site!

My weblog :: Click More []

Anonym sa...

Ӏt's remarkable designed for me to have a site, which is useful in favor of my experience. thanks admin

Look at my weblog; Read More - http://Ukinquiry.org -