KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, maj 20, 2013

Suomi!

Efter att igen ha vistats några dagar i Nådendal och Åbo, bott på hotell, åkt taxi och deltagit i det myllrande arbetslivet på ett stort skeppsvarv har bloggskrivaren igen fått bekräftat att Finland är världens bästa land. Och med världens bästa skola och ungdomar som stannar kvar i landet och bildar nordens bästa yrkesfolk måste det ju bli så. Samt att gästarbetarna är balter och ryssar, duktiga människor som sätter en ära i att göra arbetsgivaren nöjd.

Det lilla urbaniserade sydvästra hörnet av Finland som bildas av städerna St Karins, Salo, Åbo, Reso och Nådendal är ett fint område på jorden, för att inte tala om skärgården utanför, som i skönhet slår den åländska arkipelagen och inte står Stockholms skärgård efter.

Några ljuspunkter från senast:

En av varvets elektriker, en ryss, som, efter att vi dockat ut färjan och jag kört henne till en kaj utanför varvsområdet, kom vandrande över och frågade om jag behövde elkabel från land. En sak han alls inte behövde göra.

Förmannen som tyckte att jag inte borde vara ensam när jag körde ut färjan ur dockan (fastän det hade gått bra) och frivilligt signalerade åt kranföraren att bli lyft ombord för att vara till hands.

Fredag kväll, arbetspasset är slut men fortfarande återstår felsökning på hydrauliken på färjans Rolls Royce-drev. Jag börjar bli orolig att de två arbetarna ska lämna mig ensam med problemet. Med en mun säger de att vi lämnar inte det här innan det är klart. En sak de alls inte är tvungna att göra. Och de frågar inte sin förman, utan de talar om för honom att de tänker stanna och fixa det här.

Taxibil får du i Åbo och Nådendal var som helst inom fem minuter och det kostar ungefär två euro kilometern att åka.

Det är lätt att älska Finland!

 

1 kommentar:

Paul Gäddnäs sa...

Det är verkligt upplyftande att få höra någonting positivt i vår vardag! Vi borde ju vara glada för att det mesta faktiskt är riktigt bra i vårt lilla land. - Man blir på bättre humör av sådana skriverier.