KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, september 17, 2013

Costa Concordia – nu står hon stadigt på grund

Så är det. För första gången sedan grundstötningen den 13 januari 2012 står Concordia tryggt på grund. Det fanns en risk för att hon skulle halka utför den sluttande klippan hon låg på så det första bärgarna gjorde var att förankra henne för att förhindra detta.

Klockan var lite över fyra i morse när brandsiréner i Giglio förkunnade att operation parbuckling var över. Folk applåderade. Concordia står upprätt på betong- och stålhyllan som byggts för ändamålet på 30 meters djup.

Nu ska plåtlådor monteras även på styrbordssidan och om ett litet år eller så, ska hon lyftas och bogseras bort.

Jag skrev i ett tidigare inlägg att kostnaden för bärgningen var 300 miljoner USD. Fel, fel, fel! De senaste uppgifterna jag hittat talar om 600 miljoner euro "and counting". Det blir väl en miljard innan skeppet är vid skrotvarvet. Den dyraste bärgning världen skådat. Här kan man alltså tala om en Concordia som costar. Anskaffningspriset var 450 miljoner euro.

 

2 kommentarer:

Fastländare sa...

På shipping språk. N.A.A.B.S.A.

Kapten Haddock sa...

För er som inte är så hemma i shipping abbreviations:
Not Always Afloat But Safe Aground är det Fastländaren menar. (Sjöfartsterm som beskriver kaj-eller ankarplatser påverkade av tidvatten).