KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, oktober 06, 2013

Kippers

När jag i morse, så okristligt tidigt som klockan nio, borstat sänghalmen ur pälsen satte jag på kaffepannan. Sedan tassade jag ut och plockade avbildade strömmingar ur kallröken. Frassen Måns tassade nyfiket efter. Han har ett rysligt huvudbry med vad den där rykande trälådan ska vara bra för.

Innan rökning hade strömmingsfiléerna travats i en bunke och beströtts med en blandning bestående av salt till vilket tilsatts en ringa mängd socker samt hackad dill och svartpeppar. (Skulle ha varit rosépeppar men det försmädliga kryddskåpet, fastän det innehåller burkar och påsar av alla tänkbara fasoner, saknade just den sorten). Nåväl, strömmingspälsarna fick så ligga i ett dygn. Halvvägs travades dom om så att dom översta kom underst eller dom som låg under fick ligga ovanpå, eller hur det nu heter.

Igår aftos vid pass klockan tjugiett laddades röken med strömmingarna och en tre timmars rökpatron, detta för att maestro vid tjugifyratiden skulle få byta till femtimmars patron, åla sig in under duntäcket och lämna röklådan på autopilot. Luftintag och rökutsläpp ställdes in för att under då rådande lufttemperatur erhålla ungefär 25° i lådan. Från skyn forsade det förresten ner vatten, så regnskydd var av nöden.

När jag klockan nio inspekterade vad som skett under den kusligt våta och blåsiga natten var röklådan kall, allt enligt inställd autopilot, och strömmingen hade blivit kippers.

Kippers, kallrökt, uppfläkt och saltad sill, äts ofta till frukost i Storbritannien, Japan och vissa stater i Nordamerika. Och nu även i Sunds kommun ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Kipper

Kvällsmålet. Kallrökta strömmingsfiléer, dito bacon och sallad med dressing bestående av citronsaft, honung, salt, svartpeppar och olivolja. Salladen är från igår så den är eventuellt lite vissen men rackarns god. Hur fisken och fläsket smakar? Jotack, det är synd på den som inte får smaka. Det är även synd att det inte är en mänsklig rättighet att få äta vilig mat.

Det är väl inte underligt att man mår bra ...

 

Inga kommentarer: