KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, november 05, 2013

Den sanna berättelsen om Guds avbrutna finger

Kanarieöarna är befriade från hårda oväder, typ tropiska orkaner. Det är ju i de här trakterna orkanerna föds och vandrar västerut medan de samlar mod och kraft ur den varma Atlanten för att sedan drabba Karibien och USA. Så trodde man ända till november 2005 då tropiska orkanen Delta bildades väster om Kanarieöarna. Det var inget konstigt med det utom att fanskapet gav sig iväg åt fel håll och drabbade Kanarieöarna med stora skador på hus och hamnar som följd.

Tretton miljoner år, sägs det, har havet haft på sig att karva och slipa fram märkliga formationer ur klipporna på Norra Gran Canaria. Så skapades Guds finger, monoliten Dedo de Dios.

Från den lilla idylliska fiskarbyn Puerto de las Nieves kunde man, fram till november 2005 alltså, se Guds knytnäve med sitt förmanande pekfinger sticka upp ur havet. Nu är det bara knytnäven som syns.

När stormen bröt pekfingret blev politikerna i kommunen Agaete förtvivlade. Guds finger var en betydande turistattraktion. Man skickade ner dykare för att se om det gick att plocka upp fingret och sätta det på plats igen men projektet bedömdes till slut som för stort, svårt och dyrt så man lät naturen has sin gång och lämnade fingret kvar på sjöbottnen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dedo_de_Dios

Vi besökte Agaete och Puerto de las Nieves igår. Det är bara drygt 30 km från Las Palmas men bussresan tar 1,5 timme. Slingriga vägar, många hållplatser. Det går sakta.

Guds pekfinger före november 2005. Bild: Wikipedia

Guds knytnäve idag, utan pekfinger. Bild: Haddock

Puerto de las Nieves.

En fin strand finns här. Ingen sand, dock, utan knappelstenar.

Fred Olsens flygande färjor till Tenerife utgår från Puerto de las Nieves.

Fler bilder >>

 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Husens dörrar visade vilket yrke dom som bodde där hade. Blått för fiskare och grönt för jordbrukare.

Kapten Haddock sa...

Just det. Kul. Tack för upplysningen😊