KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, november 21, 2013

Vettiga båtar kommer

I flera decennier har ja gått runt i båthamnarna och känt mig osäker på om jag ska skratta, gråta eller rentav vomera, när jag betraktat de skapelser båtbyggarna lurat på folk. Fast det är väl efterfrågan som skapar marknad. Folk som inte vet bättre vill väl ha en båt som liknar en övergödd torped med ett fladdrande, genomskinligt tält ovanpå.

Bayliner, världens största båtbyggare, fyller amerikanska marinor med såna här och spottar även ut dem på världsmarknaden. Ingen kan väl bli glad åt sånt. Och det finns många andra tillverkare som gör liknande fula grejer.

Men det händer saker som fröjdar mitt öga. På båtutställningarna i år ser man en tydlig trend. Flera båtbyggare har vaknat och är igen vid sina sinnens fulla bruk. Det börjar komma båtar som liknar båtar.

Fjord kommer med flera modeller som fröjdar ett sjömansöga.

Lucent 44:an från Patterson är närmast tänkt som tender åt superyacht-folket.

Windy Blackbird är väl heller inte så pjåkig.

Finska XO Boats gör den här. Den hamnade till och med på prispallen i Boat oft the Year 2013.

Svenska Delta Powerboats gör en riktigt läcker, stor daycruiser, Delta 33, design Ted Mannerfeldt.
Delta 33 Open Daycruiser. LOA 10,7 m med sensationellt låg bränsleförbrukning, 1,7 l/M i 30 knop!

Delta 54 IPS, LOA 18,1 m, 5 l/M i 30 knop. Design Lars Molin. Byggs i kolfiber. Den första, och hittills enda, serieproducerade kolfiberbåt i världen.

Delta 54 IPS har utnämnts till Motor Boat of the Year i kategorin Sportscruiser above 45 ft av båtmagasinet Motor Boat & Yachting.

Delta Yacht, LOA 25,88 m, bränsleåtgång 170 l/h i 20 knop. Design Lars Molin.

Trenden mot vettigare design verkar tydlig, fast jag är ingen expert. Följer bara ytligt med utvecklingen i nöjesbåtindustrin. Det kan bero på att en Delta 54 IPS ligger lika långt från mina ekonomiska resurser som Tosarby ligger från månens baksida.

Vi avslutar med fisken som simmar baklänges, 250-fotaren Oculus från Schöpfer Yachts. Den lämnar jag utan kommentar.


 

2 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Åh den där fisken var riktigt cool! :)

Kapten Haddock sa...

Det är ingen liten firre, heller. 76 meter lång och 14 bred. Och den simmar baklänges i 20 knop!