KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, december 30, 2013

Nyårslöfte

Längst ner här så avger jag ett nyårslöfte men först en liten lättsam titt på fenomenet nyår.

Mark Twain sa en gång:

Mark Twain

Nyår är en harmlös, årlig institution utan särskild nytta för någon, mer än som en ursäkt för promiskuösa fyllbultar, vänskapliga besök och förljugna nyårslöften.

Jojo, den här mörka, tråkiga, sysslolösa perioden mellan jul och nyår ger folk tid att sjunka ner i depression och ängslas över en massa saker som de sedan ljuger ihop falska nyårslöften om. Till exempel oroar sig många för att de äter och dricker för mycket mellan jul och nyår medan de egentligen borde bekymra sig mera för det de äter och dricker för mycket av mellan nyår och jul.

Sedan kan man ju undra varför det nya året börjar just den första januari, under en tid då det inte händer ett skvatt i naturen och på himlavalvet. Annars är vi ju noga med att hålla våra stora fester kring brytningstider, runt vinter- och sommarsolstånd, till exempel. Det vore klokt att fira nyår kring vårdagjämningen i mars när dagarna är lika lång som nätterna, saven så smått börjar stiga i stammarnas kapillärrör och frassarna blir kåta.

Och si, det var just vad dom gamla romarna gjorde, kommer jag osökt att tänka på. Deras nyår började i mars.

Det romerska året ska ha bestått av 304 dagar fördelade på 10 månader (mars – december), läser jag. Allt tyder på att man helt enkelt lämnade den deprimerande perioden som senare kom att heta januari och februari helt utanför tideräkningen. Synnerligen smart, om ni frågar mig.

Numa Pompilius

Och här till vänster ser vi Numa Pompilius. I den mån han nu har existerat lär han ska ha varit den andre kungen i kungariket Rom. Cirka 713 f.Kr. införde han tideräkning över hela året genom att mellan december och mars stoppa in två nya månader som han uppkallade efter gudarna Januarius och Februarius.

Februari blev årets sista månad. Man fortsatte alltså att fira nyår i mars. Det var först ca 450 f. Kr. som januari fick ordningsnummer ett, antagligen, uppgifterna härvidlag är osäkra.

En kan ju tycka att när januari månad fick nummer ett och februari nummer två borde man ju på samma gång ha ändrat namnen på september, oktober, november och december som ju betyder sjunde, åttonde, nionde och tionde månaden. Med det resonemanget borde september heta november, oktober = december, november = undecember, december = duodecember, typ!

Vestalflicka

Numa Pompilius sägs för övrigt ha varit den som hittade på att gudinnan Vesta skulle ha jordiska prästinnor. De kom att kallas vestaljungfrurna eller vestalerna. Vi ser en skön sådan till höger.

Pompilius började med att stjäla en vacker flicka av hög ätt. Flickebarnet satte han till att vakta den heliga elden som ständigt brann till Vestas ära. Han utökade med flera töser vartefter.

Dom hade det väl ganska bra, flickorna, men inte så kul. Straffet för brott mot kyskhetslöftet var levande begravning. Å andra sidan skulle den som förolämpade en vestaljungfru straffas med döden.

Efter trettio år i tjänst fick prästinnorna pension och kunde ta sig karl. Damerna hade hög status och lär ha varit eftertraktade på äktenskapsmarknaden. Undra på det. Prästinna med god pension, vacker, i fyrtioårsåldern och - eftersom hon var i livet - garanterat oskuld ...

Gott Nytt År!

Löftet:

År 2014 lovar jag att inte framställa ...


onödiga lösa ändar och i den mån det ändå sker lovar jag att inte lämna dem utan tagling.

Tagling

 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gammalmodigt sätt att tagla, kapten! Det finns silvertejp ... Gott nytt år!
Fiskarn

Kapten Haddock sa...

Haha, mitt i prick! Jag använder själv silvertejp till tagling, ofta. Gott nytt år!

Holi sa...

Utomordentligt Haddock! Trevlig läsning och djup symbolik i det där med lösa ändar.