KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, januari 07, 2014

VAWT

Rubriken, en akronym tror jag det kallas, betyder Vertical Axis Wind Turbine,

Sagolik början på året. Mörkt, grått, lite grönt, regn, fint väder, måttliga vindar råder. Vedtravorna krymper bara långsamt i plusgraderna och samhället sparar hundratals tusen euro på snöplogning och sand. Ni som oroar er för brist på D-vitamin - ät fisk! Norsk farmlax är bra. Genom att äta ett kilo av den får du i dig tre kilo vildfisk på samma gång, eller hur det nu var.

Som ålänning kollar man ju in vad vår förtjusande fru lagtingets talman Britt Lundberg har för budskap till folket på nyårsdagen. Hon sa väl det jag väntade mig: att hon är stolt över att Åland är redo att ta emot flyktingar från Syrien. Hon betonade invandringens positiva effekter. I den nya självstyrelselagen vill Lundberg se att Åland får utökad egen lagstiftning, något som exempelvis skulle öka möjligheterna att göra Åland till testområde för elbilar. Fru talmannen menar också att vi är föregångare och kan bli världsledande inom området förnyelsebar energi.

Jag menar att det är tvärt om. Den välsignade konsten att med hjälp av en snurrande vinddriven axel producera elektricitet har vi utnyttjat dåligt. Några stora snurror har vi ju men var är de småskaliga vindmöllorna?

På varje gård på landsbygden och på hustaken i stan borde det stå en tystlåten vertikalaxlad vindsnurra och producera el. Möllorna och tekniken finns. Det som krävs är att elbolagen ser till att det blir lätt och lönsamt för privatpersoner att installera elverk, mata in överskott från sol- och vindkraft på nätet och få betalt för det. Det lär gå att koppla ett privat elverk till nätet på Åland men något fel på lönsamheten verkar det vara eftersom ingen gör det. Det finns länder i Europa, Tyskland är ett, där det här redan är fixat.

Här sitter vi och förlorar både anseende och pängar medan allt fler samhällen i världen gör sig ekologiskt-fotavtryck-neutrala och hela byar frigör sig från elnätet.

Så tycker en ringa tyckare som inte är expert. Det finns väl många hinder. Och föregångare blir vi aldrig, vi ligger för långt efter.

3 kommentarer:

Fru Venus sa...

Jag skulle vilja ha ett eget litet vindkraftverk uppe i backen....

Blogger sa...

Simple trick to cut your electric bill by 75%:

Want to know how to easily produce all of the green energy you could ever want right at home?

And you will be able to make your home totally immune from power outages, blackouts, and energy grid outages
so even if everyone else in your area (or even the whole country) loses power, you won’t.

READ MORE: DIY HOME ENERGY

Blogger sa...

There's a chance you're eligible for a new government solar rebate program.
Find out if you qualify now!