KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, februari 20, 2014

En nätanka

 

Har jag hittat, om det finns ett sådant ord. Tidningsanka finns ju. En dylik uppstår när tidningar aningslöst publicerar en falsk nyhet.
Dramatisk bild. Dramatiken beror nog på att en dyning lyfter det stora fartygets bog medan bogserbåtskepparen ger en push framåt.Den här häftiga bilden hittade jag på nätet, lånade den och började forska om vad den föreställer. Det visar sig att bilden är kopplad till flera artiklar på nätet som handlar om att den stora bulkcarriern Shinyo Sawako har kolliderat med, och sänkt, en fiskebåt. bilden skulle då föreställa Shinyo Sawako i färd med att ramma fiskebåten. Det är fel. Det ser man genast av bildens innehåll.Sanningen är nog den att det man ser är en stor bogserbåt som backar upp mot Shinyo Sawako och försöker få en bogserkabel kopplad på henne. Sannolikt sker det här strax efter kollisionen med fiskebåtenFör ett sjömansöga berättar bilden följande:På bogserbåtens akterdäck står två styrmän och sex deckhands, däcksare,beredda att kasta linor över till bulkbåten.Ombord på henne står åtta man redo att ta emot och hiva ombord bogserkabeln som ligger klar på bogserbåtens däck. Gänget på backen på Shinyo Sawako har redan sjömansmässigt förberett operationen genom att dra en tross genom panamaklyset. Den trossen ska skickas ner till bogserbåten för att göras fast i bogserkabeln som sedan ska vinschas över till Shinyo Sawako.

 

Shinyo Sawako,275 000 tdw, under annat namn. Mest kör hon krossat berg, alltså malm, från Brasilien till Kina.

 

Inga kommentarer: