KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, april 17, 2014

Mycket var sämre förr ...

Härligt väder över Baltiska sjön. Med segelskepp skulle man i det här vädret kunna flyga från Fehmarn till Kobba Klintar på mindre än två dygn.
Ni vet väl att Åland på 1600-talet utmärkte sig genom att vara värst på häxjakt.

Häxprocessen på Åland, som utspelade sig på mellan 1665 och 1668 var en av de största och mest kända häxprocesserna i dåvarande Sverige. Den anses vara den första stora häxprocessen strax före den stora häxjaktens utbrott 1668-76. Målet var banbrytande eftersom det anses vara första gången trolldom sattes i samband med Satansförbund. (Wikipedia)

På Åland hölls, som i övriga Sverige (vilket även inkluderade Finland vid denna tid), en del trolldomsmål som inte inkluderade Satan och som vanligen slutade med böter. 1662 stämdes Olof Hansson i Lemland och hans svärmor Kirstin Hansdotter för att ha skadat boskap med trollramsor. Det var ett typiskt trolldomsmål av den gamla sorten som inte blandade in Djävulen och därför brukade sluta med böter. Psilander försökte få dem att säga att Djävulen var inblandad och ville utdöma dödsstraff, men de tillbakavisade all involvering av Satan och nämnden utdömde böter. Psilander lyckades dock lägga till, att de dömts för Pactum Implicitum, dvs indirekt/omedveten djävulspakt, vilket var en ny syn på trolldomsmål. För första gången lade man nu samband mellan trolldom och Satan, precis som man gjorde på kontinenten i de länder där häxprocesser var vanliga.

Läs mer >>

Glad Påsk!

 

Inga kommentarer: