KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, maj 01, 2014

Grymt drama i viken

"Från molnens purpurstänkta rand

Sjönk svanen lugn och säll

Och satte sig vid älvens strand"...

Dessa ord från allas vår J. L. Runebergs penna fick igår en ny betydelse

Med kraftiga vingslag kom han flygande söderifrån. Han var bara ett år gammal. Ungfågelns gråa färg fanns fortfarande i fjäderdräkten. När han såg vår idylliska vik beslöt han att landa och äta. Det beslutet blev hans död.

Från sundets andra sida, där "våra" svanar har byggt ett rede och där honan har börjat värpa, kom hanen som en vit blixt med ursinnigt piskande vingar, dök ned på ungfågeln och hackade honom halvt medvetslös och paddlade sedan tillbaka till honan som låg i boet och applåderade.

Ungfågeln kajkade mödosamt in till stranden men när gammelsvanen såg att det var så pass med liv kvar kom han tillbaka och hackade ihjäl honom.

Jag var så förbannad att om jag fått tag i mördaren hade jag slagit pålstek på halsen på honom.

"Lugn.vi ska inte blanda oss i vilda djurs liv och beteende", sa frun. Fast själv stod hon med en påk i handen färdig att kasta sig i sjön och slå dråparen över ryggen.

Bilden visar den unga svanen strax innan han blir dödad.

Det är fullbordat.

 

6 kommentarer:

Fru Venus sa...

Men fy...:-( gör dom alltid så, eller var det för att honan låg på ägg?

Kapten Haddock sa...

Jag tror att den här har storhetsvansinne. Har aldrig sett en så aggresiv jävel. Han försöker hindra mej att paddla kajak i sundet också.

Pettas sa...

Det är alltid grymt att se hur illa det kan gå i sådana här sammanhang.
Knölsvanen är en av de mest revirstarka fåglar som finns och kan gå i attack mot människor också och i all synnerhet när de har ägg och ungar. Det bästa är att hålla sig på avstånd i den mån man kan göra det. Ungarna är beroende av sina föräldrar som ofta lever ett helt liv tillsammans.
Hårda nypor, starka vingpennor är inget att leka med. Jag har själv sprungit undan en arg svan på en strand en gång....puh. De tar nappatag på andra fåglar som stör dem och behandlar dem som trasor. Jag såg en gång hur en svanmor blev irriterad på en fiskmås och lyckades ta tag i måsen och hur hon höll den under vattenytan tills den nästan dog. Den klarade sig med men dök inte ner och försökte störa längre.
Frid i viken! Ha det bra båda!

Kapten Haddock sa...

Tackdetsamma, Karin!

Kapten Haddock sa...

Det förvånar oss att inte ungsvanen gjorde mera motstånd. Han kämpade knappt alls, försökte inte fly. Som om han själv insåg att han gjort ett misstag som måste sluta med döden.

Freedomtravel sa...

Naturen är grym ibland, men det där lät ju synnerligen otrevligt. Och oväntat. Själva har vi länge följt en andhona och hennes ruvande. Häromdagen kom en skata och tog äggen. Inte så oväntat och ganska vanligt förstås, men kändes lite trist ändå...