KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, maj 26, 2014

Husbåtfärd 2014, dag 4

Wikipedia har följande att berätta om staden där som ska bli vår hamn i flera dagar:

"Staden Nystad grundades av Gustav II Adolf 19 april 1617 och här slöts också Freden i Nystad mellan Sverige och Ryssland den 30 augusti 1721.

Nystad var utgångspunkt för den första telegrafkabeln mellan Sverige och Finland.

I Nystad har det sedan 1960-talet tillverkats bilar i Valmets regi. 1992 löste Valmet ut Saab ur samarbetet och sedan 1999 har fabriken varit en del i Metsokoncernen. Omsättningen var 1998 omkring 715 miljoner FIM och 1 500 personer var anställda. Bilmärken som Saab, Talbot, Opel och Porsche har lämnat fabriken under årens lopp. Numera tillverkas Think City (norsk elbil), Garia (dansk Golfbil) och Porsche Cayman. Den sista Saab 96 V4 tillverkades här.

En annan stor arbetsgivare i regionen är kemiföretaget Kemira som tillverkar konstgödsel till lantbruket.

Båtvarvet Uudenkaupungin Työvene tillverkar båtar och mindre fartyg, främst för myndighetsbruk. Bland annat är flera svenska landsvägsfärjor byggda här."

Oöverträffad är och förblir upplevelsen av att glida in i en ny hamn och börja spana efter kajplats. Strax efter klockan 16 igår hittade vi en lämplig plats vid restaurang Packhusets uteservering där vi lade till beskådade av en månghövdad skara öldrickande och glassätande gäster. Husbåtarna och våra åländska flaggor väckte uppmärksamhet.

Det ser ut som att vi blir här i flera dagar. Kraftiga nordliga vindar ska råda den närmaste tiden och vi stannar här så länge det blåser. Väderomslaget har redan inträffat. Idag råder kylig dimma och nordlig vind.

1 kommentar:

Fru Venus sa...

Ja, det blåser ordentligt så håll er där ett tag :-)