KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, juni 18, 2016

Hellre sol än segel om man ska överfara Atlanten med robotbåt.

 

Ni vet väl att det finns en organisation som heter World Robotic Sailing Championship, WRSC vars syfte och strävan är att utveckla seglande robotar och att om något år överfara Atlanten med en sådan. Personligen tror jag, efter att senaste höst ha vistats en vecka i Sjökvarteret i Mariehamn under WRSC:s tävlingsseglingar därstädes, att segel och vind inte alls är den bästa framdrivningsmetoden för en obemannad båt som ska korsa Atlanten. Jag tror att en sådan båt ska drivas med solkraft. Det tror också de två killar i USA som på fritiden och med låg budget alldeles egenhändigt byggt Solar Voyager som nu har lämnat USA med kurs på Portugal.

Solar Voyager styr sig själv längs en rad med GPS-waypoints över Atlanten och hon rapporterar sig själv till land var femtonde minut via det satellitbaserade kommunikationsnätet iridium.

Solar Voyager är ca 5 m lång och 1 m bred. Solpaneler som laddar batterier står för framdriften via två eldrivna propellrar. Båten gör knappt fem knop så färden beräknas ta fyra månader. Om allt går väl angör hon land i Portugal någon gång i höst. I så fall blir Solar Voyager den första obemannade båt som korsar Atlanten. Det är dock många faror som lurar på vägen. Propellrarna kan trassla in sig i sargassotång, plast, fiskegarn och allehanda skräp som vi människor har slängt i havet. En tidigare båt, Scout, vilken lyckades ta sig halvvägs över Atlanten innan den slutade sända data till konstruktörerna var så programmerad att den för att frigöra sig från skräp backade en bit med jämna mellanrum. Om så är fallet med Solar Voyager känner jag inte till.

Läs mer>>

Följ Solar Voyager >>

 

 

Inga kommentarer: