KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, maj 18, 2017

Plastskräpet på Henderson Island

Vad i Neptuns namn är det vi gör med oceanerna?  Nedanfinnandes film visar hur det ser ut på en holme i Stilla havet, en ö som har varit ett  paradis.

http://www.nyteknik.se/miljo/17-ton-plastskrap-pa-obebodd-korallo-6848634

 När forskarna lägger fram bevis som den här filmen börjar man tänka: Ska vi förbjuda tillverkning av vissa sorters plast? Ska vi kräva att all plast återvinns?

Märlspikar!%&# Vad fan händer? Jo, vi tittar förstrött på filmen som dyker upp i något flöde på Facebook, gäspar och återgår  till att titta på bilder av moster Lydias katt medan plasten vi framställer hamnar i havet. Vartenda jävla ljushuvud som uppfinner grejer som är skadliga för environgerna borde åläggas att uppfinna ett idiotsäkert sätt att bli av med eländet utan att det skadar miljön.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Henderson_Island

Själv kan jag knappast slå mig för bröstet för att jag handlat rätt i dessa sammanhang: Säkert finns det i Atlanten och Stillahavet rester av de otaliga ton plast, nylontrossar, dunnage, trasiga walking boards och plastkanistrar jag varit med om att dumpa i nämnda hav på 60- och 70-talen.

Och här gal folk sig hesa för att passagerarbåtarna eventuellt pumpar några hundra ton toalettvatten i sjön. fel det med förstås men där borta i den väldiga strömvirveln i oceanen ligger det stora problemet.
Återstår att se hur den holländske ynglingen Boyan Slat lyckas med sitt storstädningsprojekt i strömvirveln.

https://www.theoceancleanup.com/press/press-releases-show/item/19-year-old-invents-feasibile-solution-to-cleanup-ocean-garbage-patches/


1 kommentar:

Pettas sa...

Vi har ju alla varit duktiga på att smutsa ner i våra vatten här och på andra ställen. Vi begrep inte annat. Nog minns jag väl hur allt som blev över, sopor, cyklar, gamla sängar osv bara kastades rakt ut i Färjsundet. Dit försvann allting, det syntes inte längre. Det tog en "skitig" ända på det hela när morfar fick hetekasängen på löjnätet. Sen blev det stopp på slängandet.
Men nu idag borde alla fatta att det inte går att slänga allt rakt ut i hav och vattendrag. Ändå görs det, kanske mera än någonsin.