KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, juni 05, 2009

M/s Nordnorge räddade passagerare och besättning när Explorer sjönk i Antarktis

Så här ser hon ut, M/s Nordnorge, som räddade människorna från den sjunkande Explorer som jag skrev om i går. Nedan kan du läsa hennes historia i ett nötskal. Samtidigt får du en välbehövlig lektion i norska.


Kjølstrekkingen av Nordnorge fant sted 8. september 1995, og skroget ble sjøsatt 6. juli 1996. 1. mars 1997 var skipet ferdig, og 19. mars samme år ble skipet døpt av daværende samferdeselsminister Sissel Rønbeck. Dagen etter dåpen la skipet ut på cruise til Shetland, Orknøyene, Østlandet, København og Østersjøen.

Den 29. april startet hun fra Bergen på sin første rundtur i hurtigrutetrafikk og erstattet MS Kong Olav fra 1964. 27. februar 2001 på sørgående grunnstøtte skipet ved Sauraholmen ved Nesna. Hun kom av grunnen og gikk til kai ved egen hjelp, men måtte avbryte rundturen og gå til Fiskerstrand Verft for å repareres. Fra 2002 til 2007 tilbragte MS Nordnorge vinterhalvåret på cruise i Antarktis.

Den 30. januar 2007 grunnstøtte søsterskipet MS Nordkapp ved Deceptionøya i øygruppen Sør-Shetlandsøyene i Antarktis. Ytre skrog ble skadet og tok inn vann, men på grunn av dårlig vær ble de 294 passasjerene evakuert først 24 timer senere. De ble tatt ombord i MS Nordnorge som var i farvannet, og brakt til land i det sørlige Argentina.

19. desember 2008 tegnet Aker Solutions ASA en kontrakt med Hurtigruten ASA om å leie MS Nordnorge som hotellskip i Middelhavet. Leieavtalen varer frem til 5. april 2009 med opsjoner for forlengelse, og har en verdi på 80 millioner kroner.

Inga kommentarer: