KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, september 28, 2009

M/t Ragny

För snart 39 år sedan bröts Sallyrederiets oljetanker Ragny i två delar i hårt väder i Nordatlanten. När olyckan blev känd hov experterna upp sina röster. Vid Götaverken i Göteborg, Där Ragny var byggd, sa man att olyckan slog ner som en bomb och att man trodde att något sådant inte kunde inträffa. Man hade byggt 31 fartyg av samma typ och något liknande hade aldrig hänt. Andra experter sa samma sak: Ragny var osänkbar om hon hanterades rätt. Nej, det kunde inte vara något konstruktionsfel. Man började antyda att befälet kanske hade lastat tankern felaktigt. Och experterna var eniga om en sak: Om ett fartyg som Ragny brast på mitten så skulle de två delarna inte sjunka!

Ragnys förskepp med sex man ombord torde ha sjunkit nästan genast, det är ingen som vet. Akterskeppet flöt i drygt fyra dygn.

Så börjar en berättelse jag skrivit som kanske snart kommer i en tidning nära dig.

Själv seglade jag på Ragny några månader 1964.

M/t Ragny

Främre delen av Ragnys akterskepp dyker i vågorna.
Den här bilden är äkta och unik, tagen när det ljusnade till dag natten efter att Ragny brast. Fotot är taget av okänd bestättningsman, sannolikt med fartygets Polaroidkamera.

1 kommentar:

Anonym sa...

Blir intressant att få läsa den historien.
Mässkalle