KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, januari 09, 2010

Bor julgubben i Turkiet?

Jo, jag vet, julgubben ska lämnas i fred elva månader nu men jag måste bara höra om ni känner till att Demre i Turkiet utropar sig till jultomtestad. Kanske någon läsare rentav varit där? Solsemesterorten Antalya ligger inte så långt därifrån.

I Myra, nuvarande Demre, vid Turkiets medelhavskust bodde Sankt Nikolaus (anno 280-343). Han var så infernaliskt helig att han redan som spädbarn vägrade dia sin morsa på onsdagar och fredagar.

I vuxen ålder, när han var ärkebiskop, kunde han trolla. Med böner kunde han bland annat hjälpa skepp i storm och det får man ju, som gammal sjöman, tacka för. Och så kunde han rädda fattiga flickor från att bli skökor.

Sedan dog han och var död i 1500 år innan han uppstod som julgubbe och flyttade till Rovaniemi, Gällivare och Nordpolen men egentligen bor han i Bari, Italien.

Medan Nikolaus var död knyckte nämligen några italienska sjömän benknotorna från Myra och förde dom till Bari. Nu vill turkarna ha relikerna tebaks.

Där ser man...

I Demre, Turkiet...

står julgubben Sankt Nikolaus staty3 kommentarer:

Pettas sa...

Skriv om julgubben fast alla dagar. Jag skrattar så gärna:)
och har haft hjärtligt roligt en stund medan jag högläste julgubbesagan för maken

brollan sa...

Nå männ De vet väll alla att den amrikanska (som oxå blivit vår) julgubben tjock och röd härstammar från från Föglö !!

Ole sa...

Jo, för fan! Visst e världen fantastisk. Vem skulle ha trott att Haddon Sundbloms korpulenta julgubbe med konjaksnäsa skulle hamna som sex meter hög staty i muslimska Turkiet.