KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, februari 13, 2010

Hackspett. Saddam i vårt minne.

Hacke, fotograferad 13 feb 2010

Dendrocopos — det låter ju som en dinosaurie — heter släktet hackspetten tillhör. Nu vet inte jag om "vår" hackspett är stor, liten eller mellanspett, ja, jag vet inte ens om det är hanne eller hona. Varför vet jag så litet om hackspettar?

Nå, i varje fall så kommer Hacke regelbundet ungefär två gånger om dagen och pickar på talgkorven. Oxarna och mesarna håller sig artigt i bakgrunden medan han håller på.

Vi har en ganska välfungerande fågelrestaurang. Huset till höger lyfter man taket av och häller i tjugo liter frö åt gången. I det mindre huset till vänster läggs nötter och annat. Anläggningen ligger bara 1,5 m från vårt vardagsrumsfönster. Man umgås med fåglarna.

I början var sitthyllan på stora fröhuset för bred. Frassen Saddam, som nu bor i kattornas Fiddler's Green, brukade klättra upp och ligga på hyllan, men aldrig flög det någon stekt sparv in i hans mun fast han hoppades.

Saddam

Jag har känt många kattor. Saddam var unik. Han var klok. Han behövde ingen kattlucka. Inte ens den tyngsta ytterdörr var något hinder. Saddam öppnade obehindrat alla dörrar. Problemet var att han aldrig stängde efter sig. Intelligensen låg i släkten. Saddam had en bror som hette Gorbatjov. Han blev fiskare. I timmar kunde han sitta på bryggan i Saltvik och spana efter småfisk. Sedan fångade han dom med tassen. Eller försökte åtminstone. Det finns också ögonvittnen som säger att han hoppade i sjön efter fisk.

Saddam ligger begravd under Stora Äppelträdet.

Så här skrev jag när Saddam lämnade oss >>

4 kommentarer:

Ann sa...

Du var kattornas katt Saddam! Bäst i test! Mjau.

Ole sa...

Jo, Saddam var bäst!

Pettas sa...

Det är stora hackspetten som du har förevigat. Pojke om den har en röd fläck i nacken, annars flicka.
Alla ungar, efter kläckningen har röd hjässa. Så nu får du titta din hackspett i nacken för att veta vem som besöker er.

Ole sa...

Tack, Pettas. Nu blir det obligatorisk nack-kontroll när Hacke kommer.