KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, mars 24, 2010

En sjunken Legend

Mitt deltagande i egen rederiverksamhet har fått vila i barmhärtig tystnad i 20 år men vissa händelser har gjort att jag nu försiktigt uppväcker gamla minnen.

Så här var det:

Vintern 1987 var vi några blåögda entusiaster som satsade pengar och bildade rederiet Archipelago Cruise Line. Syftet var att köra kryssningstrafik i den åländska skärgården. Fartyget m/s Lahti, ex s/s Orivesi förvärvades och jag utsågs till skeppare.

Jag och maskinist Göran med fru Stina körde hem båten från Åbo till Långnäs. Där renoverade vi maskinen, en Scania DS 11, städade, fräschade upp och anställde personal. Vi döpte om skutan till Legend och fick henne klassad för 120 passagerare. De tre restaurangerna ombord fick A-rättigheter.

Våren 1987 gjorde vi vår första kryssning med en grupp bestående av ett sextiotal amerikaner från Jan Karlsgårdens brygga i Kastelholm till Mariehamn.

I styrhytten på m/s Legend har jag tillbringat tusentals timmar.

Vi höll på i sex år. Kryssningssäsongen varade från maj till september. Vi körde ca fyratimmars kvällskryssningar ut från Mariehamn. Destinationerna var, beroende på veckodag, Kastelholm, Kvarnbo, Ödkarby och Bomarsund. På dagarna körde vi också charterkryssningar med olika grupper. Höjdpunkten var väl när vi kryssade omkring med president Koivisto och Ålands landskasstyrelses folk en hel dag.

Det gick bra. Bokföringen visade överskott. Det var tjo och tjim och dans till sprittande toner på akterdäck. En hel sommar var Alf Robertsson vår egen skeppstrubadur.

Så kom lågkonjunkturen som började märkas 1989. Räntorna på våra lån steg till 16 procent och passagerarbeläggningen minskade. Särskilt de lönsamma kryssningarna med företag uteblev. Det blev konkurs och kännbara ekonomiska förluster för oss delägare. M/s Legend såldes till Norrköping där hon sjönk 1998.

3 kommentarer:

Pettas sa...

Legend var som en saga; kan man säga så:). Hur som helst så var det fint att kryssa med henne i vår egen skärgård; hur många känner till den egentligen?
Och maten var alltid god!
Ha det gott i Sund!

Ole sa...

En saga som gjorde så djupa kratrar i min plånbok att det tog 15 år att fylla igen dem.

.Lauri Ob. sa...

Ni gjorde fint jobb! Va synd att det funkade int.. Vi hoppas att få Orivesi II i skick en av dessa dagar..