KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, mars 07, 2010

Ett grönt Åland i ett blått Östersjön?I tre års tid har tjugo av de skarpaste hjärnorna inom näring och politik på Åland suttit och skapat visioner för Ålands framtid i något som de har kallat tankesmedjan. Nu är de färdiga. Visionerna har redovistas för Ålands folk i ett 12-sidigt blad i tabloidformat. Det är bra.

"Tankesmedjan har gått i mål - nu börjar själva resan!" (?) skriver tankesmederna i bladet.

Gruppens visioner omfattar allt från utbildning via förnyelsebar energi till varumärket Åland.

Exempel, förnyelsebar energi: "Åland kan bli självförsörjande på vindkraft och kan till och med exportera energi. Åland blir ett testområde för elbilar och förbjuder nya bensinbilar från och med 2017. Minst ett åländskt fartyg drivs med vätgas 2017."

Håhåjaja, det enda säkra i den visionen är nog att det förblir en vision. Möjligen har vi en handfull nya vindkraftverk 2017 men den vätgasdrivna färjan tror jag nog mera lutar åt 2057.

Hur ska våra politiker kunna genomföra sådana här visioner till 2017 när man inte klarade av att införa tidtabell på Töftöfärjan trots att majoriteten av färjans användare sannolikt är för en turlista? En eller tre trångsynta kommungubbar på Vårdö var allt som behövdes för att stoppa de planerna.

Min ödmjuka vision: År 2017 finns det minst en landsvägsfärja som körs förnuftigt enligt behov.

Den visionen är verklighet överallt i Sverige och resten av Finland. Det är bara på Åland vi öser på som blådårar med nonstoptrafik över sunden.

"Ett grönt Åland i ett blått Östersjön" är en slogan som tankesmederna använder.

Tomgångssnack. Vi blir inte trovärdiga innan vi börjar sila skiten ur eget diskvatten. Om vi ska sitta och drömma om förändringar till år 2017 måste vi ju börja agera nån gång. Vi hade ett gyllene tillfälle, nu år 2010, att visa att vi åtminstone vill försöka ta ett litet miljövänligt steg genom att införa strikta turlistor på landsvägsfärjorna.

Det är säkert många läsare som inte vet hur dåraktigt landsvägsfärjorna körs på Åland. Jag ska återkomma till det i kommande blogginlägg.

Jag avundas platser där det verkligen görs något. Tillexempel på Samsö i Danmark, som jag skrivit om tidigare.

6 kommentarer:

Flunkbuster sa...

Jag kläckte en egen "miljöförbättrande" lösning för Åland på bara 10 minuter:
Man bör totalförbjuda trekammarbrunnar, stenkistor och liknande lösningar för svartvatten och avlopp.
Endast anslutet avlopp till det kommunala nätet bör få finnas. undantaget torr/frystoa och hederliga uteskithus!
Fettavskiljare på samtliga livsmedelshanterande företags avlopp. (Oljeavskiljare där det behövs)
Inga fler borrade dricksvattenbrunnar!
Hårdare regler för bergvärmeborrning.
Vindkrafts-el ska vara genom vertikalsnurror och inte som nu från de anskrämliga propeller-vindsnurrorna.
Åretrunt-jakt med skottpengar på Skarv måste införas omedelbart!
Säljakten måste utökas.
Elbussar mellan Eckerö, Geta, Sund, Lumparland in till centralorten Mariehamn.
Frikostiga bidrag till den som köper el eller hybridbil.
Fjärrvärme till alla hus i bykärnor som har mer än 500 innevånare. (lokala panncentraler i dessa byar genom Sjövärme/Bergvärme/Elvärme i kombination med t ex lokalt producerad ved/pellets)
Avskaffa/skrota de kvarvarande trålbåtarna och andra fiskebåtar över 10 meters läng.
Freda allt vatten från trålfiske innanför Ålands havs-gränser.
Avskaffa eller slå ihop kommunerna så det bara finns 5 kommuner! (Östra, Västra, Norra, Mariehamns och till sist Skärgårdshavets kommun.
Nä nu räcker det....finns hur mycket bra idéer som helst märker jag, och inget betalt har jag tagit heller.......:-)

Anonym sa...

Hör du Flunkbuster!
vad spelar det för roll vad för avlopp man har om vattnet inte når sjön? Varför skall grubdvattnet skyddas på ladsbygden om man inte får borra efter det? Vart skall man ansluta avloppet då det inte finns ett kommunalt sådant. Hur duschar du på torrdasset? Är inte bergvärme miljövänlig? Varför bidrag till bilar eftersom det finns elbussar? Fjärrvärme (lokala panncentraler i dessa byar genom Sjövärme/Bergvärme/Elvärme i kombination med t ex lokalt producerad ved/pellets)De andra alernativen är ju utdömda,skall vi fortsätta med skogsskövlingen? Vart tar det vattnet vägen som där frigörs, jo till Östersjön. Skall inte ålänningar få trålfiska? Många frågor, kom med några bra svar!

Flunkbuster sa...

Högt ärade Anonym!
Om man t ex har sitt avlopp mynnar ut i ett dike i skogen ska det alltså vara tillåtet? Självfallet inte. Allt avloppsvatten ska tas om hand av det kommunala avloppet, går inte det så får man väl ansöka om dispens och söka (ett förhoppningsvis svindyrt) tillstånd för sitt nerskitande av grundvattnet mm...
Fortsätter borrandet efter dricksvatten så blir det problem med grundvattnet och saltvatteninträngningsproblem mm. Finns otaliga skärgårdskommuner i Sverige som redan har detta problem och därför beslutat om generellt förbud mot brunns och bergvärmeborrning utan tillstånd. (däribland min egen kommun)
Finns inget kommunalt avlopp så får man fixa fram det och tvinga alla (eller de flesta) att ansluta. Inget konstigt i det, finns redan i flera svenska skärgårdskommuner.
Bergvärme är miljövänlig i vissa hänseenden och i andra inte. Borra i berggrunden är väl ok om inte alla borrar i samma berg, man tömmer då berget på värmen! Samt återigen problemet och risken med grundvattnet och saltvatteninträngningen.
Bergvärme kräver farligt media i hålet och det kan läcka ut i grundvattnet mm!
Går elbussarna på dygnets alla tider så visst!
Fjärrvärme är bra. Finns nästan inget annat värmemedia som är bättre. Solvärme eventuellt.
Trålad fisk ska inte förekomma i åländska båtar, ålänningar ska ha småskaligt fiske för matbordet och inte för minkfarmare och laxodlare.
Se där nu blev det lite svar ändå....hade mest skrivit mitt förra inlägg med glimten i ögat.......räknade inte riktigt med sura kommentarer...... :-)
Kanske vi kan flytta debatten till Ålandstidningen istället?

Ole sa...

Jo, Flunkbuster. Dom där miljöförbättrande tipsen borde du ju publicera i Ålandstidningen.

Anonym sa...

Jo Flunkbuster, men tänk efter 10 minuter till!!

Flunkbuster sa...

Vems tips är mest orealistiska, mina eller Tankesmedjans?
Jag vidhåller fortfarande att mina tips är lika goda som deras och mina tog bara 10 minuter att klämma fram, undrar vad det hade blivit om jag funderat en hel timme? :-) :-)