KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, mars 23, 2010

Kyrkans män

har ju på många sätt förlorat status under 1900-talet.På Åland har man väl inte hört prästerna uppmana småpojkar att klämma på relikerna men det har funnits gott om samarbetssvårigheter, avundsjuka och elakhet ända till den dag som är.

Nå, kyrkans kräftgång började nog redan på 1600-talet. På Åland startade häxprocessen, initierad av den fanatiske häradshövdingen Nils Psilander. Han lyckades med att bränna ihjäl sex oskyldiga kvinnor åberopande texten i Andra Mosebok 22:18, "Du skall icke låta en trollkona leva." Några år senare mördade kyrkans män Per Joensson för att han skämtsamt kallat Gud en skälm.

En organisation som utför sådana handlingar förlorar sakta men säkert folkets aktning.

Och det funkar inte att skylla på att kyrkogubbarna handlade i god tro enligt Guds ord. Det finns gott om ställen i bibeln som talar emot de avskyvärda handlingar som gjordes. Det var nog sjuklig grymhet och snedvriden sexualitet som låg bakom häxjakten.

"Som fan läser bibeln", så läste ock häradshövding Psilander sin bibel.

Läs här om "häxan" Karin Persdotter >>

Inga kommentarer: